Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Prosthetic Records

Release datum: 17-05-19

Door: Sjak Roks – 4 mei 2019

 

 “Ik ben een enorme liefhebber van old-school thrash zoals dat met name in de jaren tachtig hoogtij vierde, maar de manier waarop nieuwkomer Paladin op deze ‘Ascension’ plaat hun visite-kaartje aflevert verdient absoluut respect.”

4.2/5

Het lijkt wel of er zich een ware thrash revival aan het voltrekken is, want buiten de gevestigde namen komen er de laatste tijd ook de nodige interessante nieuwe bands voorbij. Eén van die nieuwelingen is het uit Atlanta afkomstige kwartet Paladin, die met deze ‘Ascension’ hun debuut album uitbrengen. Hun label Prosthetic Records omschrijft Paladin’s muziek als “face-shredding power thrash” en daar is echt geen word van gelogen. Toch zou het de band tekort doen om hun hierop vast te pinnen, want het materiaal op ‘Ascension’ laat duidelijk horen dat men ook buiten dit kader durft te musiceren. Sterker nog, de getoonde variatie is juist het sterke punt van de band, want men bestrijkt zowat het gehele speelveld tussen death/thrash nummers à la Whiplash en meer melodieuze nummers die soms zelfs wat naar Helloween neigen.

Sommigen zullen deze variatie als negatief ervaren en aangeven dat Paladin niet goed weet wat men wil, maar ik denk dat het overgrote gedeelte van de thrash metal fans dit juist als een erg positief punt zullen zien. Of men nu het gaspedaal helemaal onderin trapt of dat men juist wat meer melodie toevoegt, feit blijft dat de kracht van Paladin ligt in de heerlijke strakke riffs en de frisse, gevarieerde solos van bandleider Taylor Washington en zijn compaan Alex Parra, waarbij eerstgenoemde de nummers dan ook nog eens voorziet van de nodige krachtige vocalen. Dat resulteert zoals aangegeven in een lekkere thrash plaat die je van begin tot eind in zijn greep houdt en die geen moment verveelt. Vooral nummers zoals ‘Shoot For The Sun’ (waar ook een video voor gemaakt is), het schitterende ‘Black Omen’, het tegen death metal aanleunende ‘Bury The Light‘, het met Helloween-invloeden doorspekte ‘Awakening’ en afsluiter ‘Genesis’ zijn het beluisteren meer dan waard, al geldt dat eigenlijk voor alle elf aanwezig nummers.

Ik ben een enorme liefhebber van old-school thrash zoals dat met name in de jaren tachtig hoogtij vierde, maar de manier waarop nieuwkomer Paladin op deze ‘Ascension’ plaat hun visite-kaartje aflevert verdient absoluut respect. Eenieder die van gevarieerde, maar altijd ultra-strakke thrash metal houdt, moet dit plaatje maar eens gaan uitproberen. Ik weet zeker dat je net als ik bijzonder enthousiast zult worden over hetgeen Paladin te bieden heeft en dat belooft veel van de toekomst van deze talentvolle band.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.