Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
On Thorns I Lay – Threnos
Lifeforce Records
Release datum:  21 februari 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 15 februari 2020
“Het solide spel van de muzikanten staat als een huis en laat ons diep afdalen in de gitzwarte catacomben van mediterrane doom/death metal. Dit alles in een uitstekende mix en mastering van Dan Swanö. Fans van het genre kunnen hier niet omheen!”
8.8/10

De Grieken van On Thorns I Lay hebben hun strepen al ruimschoots verdiend in de jaren negentig tijdens de opkomst van doom/gothic/death metal. Na een sabbatperiode vanaf 2004 kwamen zij in 2015 heel overtuigend terug aan de oppervlakte met ‘Eternal Silence’ en vooral het meeslepende ‘Aegean Sorrow’ (2018) deed ons watertanden. Deze gewaardeerde comeback wordt nu verzilverd met het nieuwe, negende studioalbum ‘Threnos’.

Net als op voorganger ‘Aegean Sorrow’ gaat de band daarop terug naar zijn roots van illustere doom/death metal. Geen luchtigere gothic toets zoals in het begin van deze eeuw meer dus en dat is mooi. Zonder te vervallen in verregaande inertie weet het zestal ons te overladen met fraaie melodielijnen, hoekige ritmes en ruwe lage grunts. Keyboards brengen daarbij een aangename zwevende laag melancholie in, terwijl beide gitaristen een prachtig vlechtwerk van leads in elkaar steken. Enkele enigmatische gesproken stukken verhogen de illustere sfeer, terwijl ook piano en viool niet onvermeld mogen blijven. In het prachtige ‘Erynies’ horen we zelfs een heuse Hammondorgelsolo. Nu drummer Fotis de band verlaten heeft, zijn enkel zanger Stefanos en gitarist/toetsenist Chris nog over van de oorspronkelijke bezetting, maar de band oogt energiek met nieuwere aanwinsten. Getuige daarvan is opener ‘The Song Of Sirens’ waarvoor ook een video geschoten is. De song vangt werkelijk monumentaal aan, met duistere sfeer en uitwaaierend gitaarwerk. Halverwege brengt een atmosferisch fragment met klassieke piano en weemoedige gitaarsolo’s enig soelaas. Dan is de trend gezet voor zeven lange songs, waarvan afsluiter ‘Odysseia’ zelfs bijna tien minuten haalt.

Het solide spel van de muzikanten staat als een huis en laat ons diep afdalen in de gitzwarte catacomben van mediterrane doom/death metal. Dit alles in een uitstekende mix en mastering van Dan Swanö. Fans van het genre kunnen hier niet omheen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.