Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Off The Cross – Enjoy It While It Lasts
eigen beheer
Release datum: 29 april 2021
“Eigenlijk kan ik niet anders zeggen dan dat Off The Cross met ‘Enjoy It While It Lasts’ gewoon een sterk album aflevert”
7.7/10
Leon Vonk I 27 april 2021

In 2018 kreeg ik voor het eerst de muziek van de Belgische band Off The Cross te horen. Ik mocht namelijk een stukje schrijven over de EP ‘Era’ en dat was zeker geen strafkamp. Het voor mij verassende album kreeg dan ook een mooie review en score. Toch heb ik daarna geen noot meer van het album gedraaid, en dat is natuurlijk wel een beetje vreemd. Nu drie jaar later ontving ik het nieuwste album ‘Enjoy It While It Lasts’ in mijn digitale brievenbus, een herkansing voor mijzelf om weer in contact te komen met de interessante muziek van dit gezelschap.

Voor diegene die de band nog niet kent is het lastig te omschrijven hoe de band precies klinkt, want ze hebben best een eigen stijl. Het is in ieder geval progressive, orkestraal, modern en (death) metal. Daarnaast zijn er ook nog een aantal interessante gastartiesten, zo zijn de orkestrale partijen verzorgd door Coen Janssen (Epica), zingt Fabienne Erni (Eluveitie) mee op een liedje, en verzorgt Joost van den Broek niet alleen alle grand piano en hammond partijen maar is hij ook verantwoordelijk voor de mix. Vooral het orkestrale van Janssen en de zeer moderne mix van van den Broek geven de muziek een sausje die echt van toegevoegde waarde is. De composities zijn verder lekker uptempo en toegankelijk (voor muziek met grunts), instrumentaal staat het als een huis en de vocalen zijn ook dik in orde (waar het in dit genre toch wel eens mis gaat). Toch ben ik niet zo van mijn sokken geblazen als bij ‘Era’, maar waar dat aan ligt weet ik niet zeker. Wellicht dat ik de liedjes op het nieuwe werk net iets teveel van hetzelfde vind en dat ze onderling niet genoeg van elkaar verschillen. Hierdoor merk ik dat ik na vier of vijf liedjes naar iets anders wil luisteren omdat het me dan niet meer pakt. Gek want als je alle liedjes los beoordeelt dan zit er geen slecht nummer tussen.

Eigenlijk kan ik niet anders zeggen dan dat Off The Cross met ‘Enjoy It While It Lasts’ gewoon een sterk album aflevert. Ik zou iedereen die houd van prog en death aanraden om het album eens een luisterbeurt te geven. Hoewel ik onder de indruk ben van de eigen stijl die de band heeft, en de muziek in het algemeen, verwacht ik echter ook dit album niet meer op te zetten na het afronden van deze review. Misschien dat het album beter ligt bij mensen die echt graag naar death metal luisteren, bij mij houd het wel een beetje op bij het oudere werk van Opeth. Ik mis net wat dynamiek in het album, er wordt eigenlijk altijd vol gas gegeven waardoor ik maar weinig rust krijg om alles te verwerken. Toch is een goede score meer dan verdiend, want Off The Cross is een band om in de gaten te houden.