Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blackbriar – The Cause Of Shipwreck
Eigen beheer
Release datum: 23 april 2021
“Wie zich graag laat gaan in de filmische sprookjeswereld van Blackbriar heeft daar dan ook ruim 50 minuten de kans voor op dit verzorgde debuutalbum ‘The Cause Of Shipwreck’. De band zeilt een rooskleurige toekomst tegemoet als het van hun inzet en talent afhangt en met dit album is de eerste storm doorstaan.”
8/10
Vera Matthijssens I 27 april 2021

Na een hele reeks singles, video’s en drie EP’s manifesteert Blackbriar zich eindelijk met een full length debuutalbum. Zelden kwamen we een band tegen die zich zo stapsgewijs op een volledig album heeft voorbereid, want al wordt ‘The Cause Of Shipwreck’ in eigen beheer uitgebracht, toch heeft Blackbriar in al die jaren – opgericht in 2012 – een trouwe en loyale fanbasis opgebouwd. Dat is o.a. te danken aan het feit dat men zich al heeft waargemaakt op podia – denk maar aan de tour met Epica – en te merken aan het grote succes van het crowdfunding dat in het leven geroepen werd om ‘The Cause Of Shipwreck’ te financieren.

Blackbriar is het geesteskind van drummer René Boxem. De zeskoppige band uit Drente speelt symfonische metal met een glansrol voor de vrouwelijke zang van Zora Cock. Als producer nam men Joost van den Broek (Ayreon) en dan weten we dat het wel goed zit met de toegevoegde orkestratie. Die speelt dan ook – samen met de zang – een hoofdrol op dit sfeervolle album dat je meeneemt naar een sprookjeswereld met een duister randje. De tien compacte songs zijn toegankelijk en minder heavy dan we verwachtten. Vandaar dat we ook eerder de link zouden leggen met Within Temptation dan met Epica. Dit gezegd zijnde, willen we wel benadrukken dat Blackbriar een eigen sound heeft en dit album een logisch vervolg is op wat de fans verwachten na eerder werk.

Met ‘Confess’, het orkestrale ‘Weakness And Lust’ en ‘Through The Crevice’ betreden we de sprookjeswereld. De hoge zang van Zora Cock doet men name in dat tweede nummer denken aan Kate Bush en het is daar dat we deze muzikale trip ook best kunnen plaatsen. Schitterend uitgevoerd is het sober begeleide ‘You’re Haunting Me’ (viool en piano), terwijl Zora in ‘Walking Over My Grave’ ook bewijst de lagere zangregionen evengoed te beheersen. Gitaarsolo’s komen zelden voor, alleen in het eerder genoemde ‘Through The Crevice’ en ‘My Down-To-Earth Lover’ is er ruimte voor een korte uitspatting van die aard. Dit element zouden we graag wat meer uitgewerkt zien op volgend werk. Niet dat de band geen oog heeft voor summiere verrassingen, want het verhalende, folkloristische ‘Selkie’ en het etherische ‘Deadly Diminuendo’ doen zeker de oren spitsen. Wie zich graag laat gaan in de filmische sprookjeswereld van Blackbriar heeft daar dan ook ruim 50 minuten de kans voor op dit verzorgde debuutalbum ‘The Cause Of Shipwreck’. De band zeilt een rooskleurige toekomst tegemoet als het van hun inzet en talent afhangt en met dit album is de eerste storm doorstaan.