Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kayak – Out Of This World
Inside Out Music
Release datum: 7 mei 2021
“Kayak brengt met ‘Out Of This World’ gewoon een klassiek sterk album uit waar velen alleen maar van durven te dromen”
7.9/10
Leon Vonk I 27 april 2021

Kayak is al decennia een begrip in de symfonische rockwereld en weet altijd hoge kwaliteit muziek uit te brengen. Met maar liefst zeventien albums in de afgelopen achtentwintig jaar heeft de band geen introductie meer nodig. Het laatste werk, ‘Seventeen’, zag drie jaar geleden het levenslicht en het nieuwe album, ‘Out Of This World’, staat inmiddels voor de deur. Om eerlijk te zijn betwijfelde ik enige tijd of Kayak nog met nieuw werk zou komen toen ik hoorde dat bandleider Ton Scherpenzeel eind 2019 een hartaanval had gekregen. Inmiddels weet ik beter, daar ik de afgelopen weken het nieuwste album heb mogen beluisteren.

Het zal de kenners niet verassen dat ‘Out Of This World’ de kwaliteit bevat die je van de band mag verwachten. Ondersteund door top muzikanten zanger Bart Schwertmann, gitarist Marcel Singor, bassist Kristoffer Gildenlöw en terugkerende drummer Hans Eijkenaar heeft Scherpenzeel zijn composities weer kundig tot leven gewekt. De klassieke Kayak elementen zijn aanwezig in overvloed en zal weinig verassingen bevatten. En hier komt dan ook de eerste kanttekening naar voren, want als je op zoek bent naar een band die met elk album een nieuw geluid laat horen dan ben je bij Kayak niet aan het juiste adres. Het nieuwe album ligt in de lijn van het vorige werk en zal de loyale fans zeker bekoren. Maar voor mensen zoals ik, die graag muzikaal worden uitgedaagd, klinkt het misschien wat te veilig en voorspelbaar. Maar goed, slecht is de muziek natuurlijk allerminst. Liedjes als ‘Under A Scar’, ‘Out Of This World’ en ‘Mystery’ zijn gewoon hartstikke goed en typisch Kayak. Toch moet ik ook eerlijk zijn en zeggen dat er voor elk goed liedje op het album er wel een liedje te vinden is die mij niet zoveel doet , zoals ‘The Way She Said Goodbye’, ‘Critical Mass’ of ‘Distance To Your Heart’.

Kayak brengt met ‘Out Of This World’ gewoon een klassiek sterk album uit waar velen alleen maar van durven te dromen. Het ligt makkelijk in het gehoor en bevat alle elementen die je wilt horen op een Kayak album. Maar dat maakt het ook wel veilig. Dat laatste zorgt er bij mij wel voor dat de liedjes op het album een van twee kanten op valt, te gek of nét niet. De ene helft van de liedjes valt aan de goede kant en de andere helft net aan de andere kant, wat een album van zo’n zeventig minuten wel erg lang maakt. Maar de Kayak fan zal het worst wezen, die zal smullen van de muziek. Zeker een goed album dus en de moeite waard om een keertje op te zetten.