Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Nihilist Death Cult – Death To All Tyrants 
eigen beheer
Release datum: 2 december 2022
“Make Metal Hate Again!”
8/10
Jan Simon Hoogschagen I 25 november 2022

Veertien minuten, langer heeft Nihilist Death Cult niet nodig om in 9 keiharde ultrakorte songs duidelijk te maken wat er mis is met de mensheid. Songtitels als ‘Follow The Money’, ‘Obey and Consume’, ‘Death To All Tyrants’, ‘Is This Progress?’ en ‘You Get What You Deserve’ geven een goede indruk van het gedachtegoed van de gebroeders Sagias die de kern van de band vormen. In een hoogst ontvlambare mix van D-Beat hardcore punk en klassieke death metal. Genadeloze hardcore death punk grind, noemt het Canadese undergroundkwartet, dat behalve Nick en John Sagias (bas en drums respectievelijk) bestaat uit Ethan Bolduc en Rick Kowalski op gitaar, het heel toepasselijk. Het is zonder meer verfrissend om in songs van net iets meer dan een minuut bij een tempo van meer dan 200 bpm behalve een politieke boodschap ook nog gitaarsolo’s te horen.

Wie zich de tijden van de oude hardcore, betonpunk, oi of hoe je het ook zou willen noemen kan herinneren die weet wat er in petto is op dit (mini-)album: extreme in metal geëvolueerde punk zoals bands als DRI, Poison Idea en CroMags ooit brachten – maar dan sneller en harder.

Turn off the TV!
Think for yourself!
Turn off the news!
You’re brainwashed!

Dat is de boodschap van ‘Ready For War’ en eigenlijk van alle songs op ‘Death To All Tyrants’, een krachtige en woedende ontleding van de moderne oppervlakkige cultuur van massamedia en hyperconsumentisme. Ironisch genoeg is de band dan weer niet zo consequent dat ze de boodschap die in zo ongeveer elk nummer weerklinkt: de wereld gaat ten onder door de leugens en misinformatie die wij als samenleving gewillig tot ons nemen, vertalen in een goed voorbeeld. Misschien probeert Nihilist Death Cult de vijand van binnenuit te bestrijden door op zo ongeveer ieder sociaal medium denkbaar aanwezig te zijn. Wie zal het zeggen, het is wel een beetje gek en ondergraaft de geloofwaardigheid. De oorlogskreet waaronder de band ten strijde trekt op de sociale media is daarentegen te geniaal om je hier te onthouden: Make Metal Hate Again! Dus uit die TV, zelf nadenken alsjeblieft en maak een circle pit in je woonkamer met Nihilist Death Cult!