Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Katapult – Play Stupid Games, Win Stupid Prizes
Discouraged Records
Release datum: 25 november 2022
“Wie boekt deze gasten op een tentstage op een groot metalfestival? Succes gegarandeerd”
8/10
Erik Boter I 25 november 2022

Katapult is een Zweeds/Zwitserse metalband (niet te verwarren met de Nederlandse glamrock band Catapult dat begin jaren zeventig furore maakte) dat na de in eigen beheer viertrack EP’s ‘Shut The Fuck Up And Press Play’ en ‘A Fistful Of Truth’ (beide 2020) toe is aan het debuutalbum ‘Play Stupid Games Win Stupid Prizes’.

Hoewel de basis van de band in het speed- en thrash metal genre ligt (voorbeeld: het Zweedstalige ‘Bränn Bilder Och Minne..’ of ‘Nihilism For The Gods’), is Katapult toch veel meer een moderne groep die duidelijk ook geïnspireerd is door recentere sub genres binnen het grote metalen spectrum. Soms een beetje Gojira (‘The Hands Of The Devil’), soms een vleugje Five Finger Death Punch. Met het gitaargeluid is naar hartenlust geëxperimenteerd wat het moderne geluid zeker te goede komt. De productie is overigens van de band zelf dus als het niks wordt met de groep, kunnen ze altijd een studio gaan openen. Prima geluid!

De nummers zitten zonder uitzondering ingenieus in elkaar, zitten vol slimme tempo- en stemmingswisselingen maar weten ook op het gevoel te raken. Aan die combinatie wil het nog wel eens schorten. Het gaat in mijn ogen (oren eigenlijk) immers niet altijd over de snelste riff, het moet soms ook om de meest pakkende gaan. 

Mijn favoriete nummer van het album is hekkensluiter ‘Oh God For One More Breath’ dat tegelijk meeslepend en melancholisch is maar ook beukend en swingend. De toegevoegde violen maken het nummer helemaal af. Mooi gearrangeerd. Ook ‘Comfortably Dumb’ is nog het vermelden waard, een nummer dat je als visitekaartje van de band zou kunnen zien; het is afwisseling troef op deze track. De gitaarsolo’s van Florian Moritz en Joel Purificacion (geweldige achternaam) zijn flitsend maar altijd in dienst van het liedje. De band heeft een enorm blik aan gastmuzikanten opengetrokken op dit album, ik zal hun namen niet allemaal gaan opnoemen omdat ze op het totaalgeluid nauwelijks invloed hebben gehad (op zanger Fredrik Lindkvist en violisten Gilda en Lucia Travella na dan). 

Katapult levert een indrukwekkend debuutalbum af met ‘Play Stupid Games Win Stupid Prizes’. Wat mij betreft winnen ze zelf met dit album een ‘stupid prize’, wie boekt deze gasten op een tentstage op een groot metalfestival? Misschien kunnen ze dan afsluiten met een cover van ‘Let Your Hair Hang Down’. Succes gegarandeerd!