Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Murder In The Front Row – The Documentary Film

 
“‘Murder in the Front Row’ is een absolute must have wanneer je fan bent van thrashmetal. Sterker nog: zelfs als je geen fan bent is dit een bijzonder inforijke en liefdevol gemaakte documentaire. Gaat dat zien.”
‘Murder in the front row, crowd begins to bang and there’s blood upon the stage…’
In 2011 alweer kwam de eerste druk uit van het prachtige boek ‘Murder In The Front Row’ van Harald Oimoen en Brian Lew. Twee mannen die de opkomst van de Bay Area Thrash Metal van binnenuit hebben meegemaakt. Het boek, voornamelijk gevuld met geweldige foto’s uit de begintijd van de opkomst van de thrashbeweging aan de Amerikaanse Westkust is een musthave voor iedereen die een warm kloppend hart heeft voor de stroming binnen de heavy metal. Het laat zien hoe (o.a.) Exodus, Legacy (later Testament), Possessed, Laaz Rockit maar ook grote jongens als Slayer, Metallica, Megadeth en Anthrax begin jaren tachtig begonnen aan hun carrières.
Erik Boter Ι  05 juni 2020

Het boek beleefde in 2017 een derde druk, juist op het moment toen er al hard werd gewerkt aan een filmversie ervan. Met het boek als inspiratie ging filmmaker Adam Dubin met het verhaal aan het werk en zocht een groot deel van de hoofdrolspelers op om ze te interviewen. Het resultaat was een filmversie van het boek, ondersteund door verhalen van muzikanten, journalisten, zaaleigenaren, fans maar ook door authentieke geluids- en beeldfragmenten uit de jaren tachtig. De film beleefde de Nederlandse première op 17 september van het vorig jaar in de LAB-1 Bioscoop in Eindhoven. Uw recensent was daarbij aanwezig en toen al erg onder de indruk van het gebodene. Adam Dubin, die bij de première aanwezig was, sprak toen al over een DVD release met ‘Lots of Extras’.

‘…bang your head against the stage…’

De DVD is er dus één met twee delen. Het eerste deel bevat de oorspronkelijke bioscoopfilm en het tweede bevat maar liefst 92 minuten aan extra’s. De film neemt je mee naar de Bay Area (San Francisco) van begin jaren tachtig. Aldaar werd de bodem gelegd voor wat later de beroemde thrashmetal beweging zou worden. Jonge metal liefhebbers ontmoetten elkaar in jongerencentra en platenzaken om elkaar bij te praten over de laatste geweldige metal platen (veelal import uit het Verenigd Koninkrijk: Motörhead, Saxon, Diamond Head en UFO) en demo- en concerttapes, die veelvuldig werden geruild in die tijd. Uit de interviews met onder andere Gary Holt (Exodus), Mark Osegueda (Death Angel) en Chuck Billy (Testament) wordt duidelijk hoe de beweging tot stand kwam: eigenlijk besloten de jonge liefhebbers bij gebrek aan concerten in hun omgeving dan maar zelf muziek te gaan maken. Met als doel: sneller dan het geluid spelen. Het is mooi om te zien hoe in die tijd al die gasten die later in hele grote bands terecht kwamen één grote familie vormden. Niet alleen de muzikanten onderling, maar ook de fans, managers, producenten: er heerste een sfeer van ‘ons kent ons’. Zelfs nu nog.

Mede door de input van Gary Holt en Tom Hunting (beide oerleden van Exodus) krijgt Exodus relatief veel aandacht in de film. Dat is geen straf overigens, want de oude beelden zijn schitterend net zoals de verhalen die de heren vertellen. En soms hoor je dan ook nog eens wat nieuws. Ik wist zelf bijvoorbeeld niet dat Exodus zanger Paul Baloff van Russische afkomst is. En wat is het precieze verhaal achter de tekst van ‘Bonded By Blood’ waaraan de titel van deze documentaire is ontleend? De verhalen over het gedrag van Baloff zijn hilarisch maar het bezoek aan zijn graf door Holt en Hunting is weer erg emotioneel. Ook goed om weer eens bewegende beelden van ex-Exodus snarenplukker Rick Hunolt te zien. De jaren hebben wel vat gehad op de man. De Rock ‘n Roll lifestyle..!

Hoewel Metallica oorspronkelijk helemaal niet uit de Bay Area kwam (ze resideerden in Los Angeles en kwamen pas naar San Francisco toen zij bassist Cliff Burton in wilden lijven, die wel in de Bay Area woonde) is er ook voor deze band meer dan voldoende aandacht. Kirk Hammett en James Hetfield komen uitgebreid aan het woord (Lars Ulrich gelukkig wat minder) en het gaat in die verhalen het meest over Cliff. Het is eigenlijk ongelooflijk dat de bassist nog maar 24 was toen hij in Zweden om het leven kwam bij de crash met de tourbus. Ook zijn inmiddels overleden vader Ray Burton vertelt daarover en ook de vriendin van Burton komt over die tragedie uitgebreid aan het woord. Hoe Megadeth werd opgebouwd door Dave Mustaine en David Ellefson nadat de eerste uit Metallica werd geschopt komt ook uitgebreid aan bod, ondersteund met unieke beelden van de band, toen nog met Kerry King (Slayer) als gitarist.

Kort(er) aandacht is er voor bevriende thrashers Slayer (Los Angeles) en Anthrax (New York City) die weliswaar een grote rol hadden in de thrashmetal movement maar niet uit de Bay Area kwamen. Toch kruisten de carrières van deze bands regelmatig met die van de bands die wel uit San Fransisco kwamen. De invloed van de Bay Area thrashers was bovendien groot, op met name Slayer. De eerste show die Slayer in Ruthie’s Inn speelde was nog met de bandleden gehuld in spandex en eyeliner. Dat was meteen ook de laatste keer. Hoe één en ander zit is één van de mooie verhalen op deze DVD. Gelukkig worden ook de wat minder bekende bands in het zonnetje gezet door interviews met hun al dan niet voormalige bandleden. Vio-Lence (Phil Demmel en Robb Flynn) en Possessed (Larry Lalonde) krijgen dus ook aandacht. En als we het nog over de journalistiek hebben: André Verhuysen en Metal Mike van Rijswijk (Aardschok) komen ook aan bod waardoor de Hollandse inbreng ook goed is vertegenwoordigd. Toch iets om trots op te zijn, want hun rol was groot bij het naar Europa halen van vele thrash metal legendes.

‘…when metal takes its price.. BONDED BY BLOOD!’

De extra’s dan. Maar liefst 28 extra filmpjes in getal, nog eens ruim anderhalf uur aan metal weetjes. Zo horen we uit de eerste hand dat Cliff Burton een grotere liefhebber was van Death Angel dan van Venom. Mark Osegueda vertelt hoe hoog hij James Hetfield heeft zitten, als gitarist, als frontman en als tekstschrijver. We horen Gary Holt vertellen over zijn allereerste baantje in een verffabriek. En Phil Demmel blijft ook maar een gewone fan te zijn net als wij allemaal: het sleept zijn ‘Murder In The Front Row’ boek overal mee naar toe om het door alle hoofdrolspelers te laten signeren. Waar dat nog kan uiteraard, want inmiddels is een aantal al overleden.

Met of zonder de extra’s: ‘Murder in the Front Row’ is een absolute must have wanneer je fan bent van thrashmetal. Sterker nog: zelfs als je geen fan bent is dit een bijzonder inforijke en liefdevol gemaakte documentaire. Gaat dat zien. Bestellen doe je bij Suburban.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Murder In The Front Row.