Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mob Rules – Beast Over Europe
Steamhammer/SPV
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Jori van de Worp – 03 september 2019
“Fans weten natuurlijk inmiddels dat ze kwaliteit kunnen verwachten en hoeven dus ook niet schromen deze verse live registratie aan te schaffen. Mijn enige punt van kritiek is dat er niets van het geniale album ‘Radical Peace’ terug te vinden is.”
8/10

‘Beast Reborn’ uit 2018 was ongetwijfeld een van de sterkste albums van het Duitse Mob Rules, en voor een band die al ruim twintig jaar topkwaliteit levert zegt dat heel wat. De composities op het album stonden als een huis, de band klonk heerlijk dynamisch en zanger Klaus Dirks zong beter dan hij ooit gedaan heeft. De band ging op tour met landgenoten Brainstorm met hun verse materiaal in de broekzak, en van dat materiaal is nu ‘Beast Over Europe’ gemaakt, het eerste live album van de band sinds 2005.

Door per show wat te variëren in setlist is het de band gelukt om uit support shows een verzameling materiaal te brengen dat qua totale lengte niet onderdoet voor een headline show. Uiteraard gaat het album van start met de opener van de nieuwste plaat, ‘Ghost Of A Chance’. maar daarna duiken we met ‘Somerled’ en ‘Black Rain al vlug de archieven in. Slechts drie nummers van ‘Beast Reborn’, naast ‘Ghost Of A Chance’ zijn ook ‘Sinister Light’ en ‘Way Back Home’ aanwezig, verder is de muziek aardig verdeeld over de inmiddels imposante catalogus van de band. Natuurlijk vinden we ook de grootste succesnummers terug op het album, ‘Dykemasters Tale’ (zei iemand daar ‘Blood Brothers’ van Maiden?) en ‘Hollowed Be Thy Name’. De geluidskwaliteit is ook dik in orde en de mix staat prima afgesteld, alle instrumenten komen goed naar voren. Als ik dit zo hoor vraag ik me toch weer af hoe zo’n getalenteerde band als deze altijd een beetje in de marge is blijven steken. Duitse progressief melodische metal van de bovenste plank!

Ken je de band nog niet? Ik zou persoonlijk beginnen bij een studioalbum, waarom niet die laatste knalplaat ‘Beast Reborn’? Fans weten natuurlijk inmiddels dat ze kwaliteit kunnen verwachten en hoeven dus ook niet schromen deze verse live registratie aan te schaffen. Mijn enige punt van kritiek is dat er niets van het geniale album ‘Radical Peace’ terug te vinden is. Dit album stamt van na het vorige live album dus er zijn nog steeds geen live opnamen beschikbaar van deze nummers.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.