Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Magic Pie – Fragments Of The 5th Element
Karisma Records
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Leon Vonk – 03 september 2019
“Vooral instrumentaal weet de band te overtuigen met ritmisch uitdagende partijen, sterke gitaarsolo’s en keyboardpartijen die sterk doen denken aan Spock’s Beard en Transatlantic.”
7.8/10

Magic Pie is een progressieve rock band uit Noorwegen die in 2001 is gevormd rondom gitarist/zanger Kim Stenberg. Geïnspireerd door bands zoals Yes, Dream theater, en Spock’s Beard, begon de band met het schrijven van eigen liedjes, wat uiteindelijk vier studioalbums opleverde. Het laatste album van de band was ‘King For a Day’, uit 2015, en kreeg van voormalig collega Job een goede review. Ik was dan ook benieuwd of ik even enthousiast zou zijn over het nieuwe album van de band, ‘Fragments Of The 5th Element’.

Het album begint zeer fraai met een hele coole uptempo keyboard en gitaar melodie, helaas schakelt de band daarna over op een rustig, bijna zoetsappige, melodie. Eigenlijk is dit een zeer korte samenvatting voor het gehele album, sterke momenten worden afgewisseld met rustige, bijna oninteressante, stukken. Dat is erg jammer want die sterke momenten zijn écht wel goed! Vooral instrumentaal weet de band te overtuigen met ritmisch uitdagende partijen, sterke gitaarsolo’s en keyboardpartijen die sterk doen denken aan Spock’s Beard en Transatlantic. Het is wat mij betreft dan ook wel duidelijk dat de mannen zeer kundig zijn met hun instrumenten. Vocaal gezien is het minder sterk maar zeker niet slecht, de samenzang van de band is zelfs uitstekend (bijvoorbeeld op ‘P & C’). De zang van Stenberg zelf is zeer acceptabel, past goed bij de muziek, maar hij zal er geen prijzen mee winnen. Dat het album gemixed en gemasterd is door Rich Mouser is geen verassing, gezien hij eerder albums van Spock’s Beard en Transatlantic voor zijn rekening heeft genomen en dit album overduidelijk is geïnspireerd door deze bands.

Muzikaal valt er weinig aan te merken op het album, geweldige muzikanten en prima zang, maar toch ben ik niet super enthousiast. Ik heb veel moeite met de overgang van de hele fraaie en complexe partijen naar de zoetsappige, rustige, stukjes. Dat haalt voor mij de angel uit de muziek en maakt dit net het verschil tussen een hele dikke score en een ruime voldoende. Ik verwacht dat de fans van Spock’s Beard en soortgelijke bands hier minder moeite mee hebben en zou hen dan ook adviseren om ’Fragments Of The 5th Element’ een luisterbeurt te gunnen. Een sterk album van de Noren die bij de liefhebber wel eens goed zou kunnen vallen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.