Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Misanthropia – Convoy Of Sickness
Massacre Records
Release datum: 04 december 2020
“In de meer melodieuze stukken echter, weet men z’n denkbeelden met veel gevoel over te brengen.”
7.8/10
Koen Smits I 26 november 2020

Misanthropia timmert sinds 2005 aan de zwartmetalen weg, nadat ze de vier jaren daarvoor actief waren als Throned By Tyranny. Dat resulteerde echter alleen in twee demo’s en na enkele personeelswissels sloeg men een andere weg in. Sindsdien heeft de band een vrij stabiele line-up en bracht men toch alweer drie albums uit, met een vierde kortelings op komst. ‘Convoy Of Sickness’ gaat die heten en

Een heftige uitbraak van melodieuze black metal met thrash invloeden is wat ons overvalt op deze druilerige voormiddag. Ik had enigszins verwacht, mede door de blauwe hoes (…en paarden en een koets…), om een Dissection kloon te horen, maar mijn verkeerdelijke interpretatie ervan laat me even schrikken als ik doorkrijg dat het hier eerder symfonische black betreft. Met de nodige rechttoe, rechtaan grimmigheid van de second wave welteverstaan. De macabere vocalen van zanger/gitarist Bram Koller passen als gegoten bij deze met gevoel voor drama gebrachte stijl. De occasioneel gesproken stem draagt verder bij tot de morbide sfeer die er hangt. Er wordt zelfs een Attila Csiharreke gedaan in het begin van ‘Nicodemus Narcissus’. Tijdens de meest hectische stukken, waarin er zeer veel ideeën tegelijk zitten, wordt het soms een iets te dichtgepakte mist naar mijn gevoel. In de meer melodieuze en tragere stukken echter, weet men z’n denkbeelden met veel gevoel over te brengen. De gitaarriffs verraden kennis en ervaring en ook de inventieve, niet al te lange solo’s, die ook niet zouden misstaan op een klassiek heavy metal album, eisen de aandacht op. Leuk voor de Nederlanders en de Belgen is dat de teksten handelen over malafide gebeurtenissen die in deze landen hebben plaats gevonden. Lekker herkenbaar. Zo gaat het onder andere over de liquidatie van Willem Endstra, de Bende Van Nijvel, Klaas Bruinsma en een grote doofpotoperatie in ‘Roze Balletten’, het enige nummer met Nederlandse tekst (ook in ‘The Eagle And The Hare’ zit een stukje)

Het maffia-thema dat Misanthropia aansnijdt, is een interessant onderwerp en is eens iets anders dan je doorgaans voorgeschoteld krijgt. Goed gevonden! ‘Convoy Of Sickness’ is een goed verteerbaar plaatje, met meer dan genoeg variatie, dat menigeen black metal fan plezier zal verschaffen.