Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Michael Schenker Group en Everdawn in Boerderij-Zoetermeer – 3 mei 2022

““Schenker zoekt constant contact met zijn fans in de zaal en speelt de ene na de andere goddelijke riff of solo uit zijn zwart/witte Dean flying V”
In de jaren tachtig was Michael Schenker, na zijn deelname aan Scorpions en UFO, met zijn eigen band Michael Schenker Group (MSG) een grootheid. Voor vele hardrockfans was de blonde Duitser een gitaargod van de bovenste plank. Na zijn eerste drie of vier soloplaten lukte het echter niet meer altijd om goede songs af te leveren of grote zalen vol te spelen. Sinds een aantal jaren is Schenker echter weer helemaal terug en dat in verschillende hoedanigheden; Michael Schenker’s Temple Of Rock, Michael Schenker Fest en, terug van weggeweest, MSG. Het is maar hoe je het beestje een naam geeft. De gemene deler in al deze projecten is uiteraard de meester zelve. In de vorm van MSG stond Michael, sinds jaar en dag getooid met een berenmuts met een leesbril erop, op 3 mei weer eens op de planken van een volledig uitverkochte en ramvolle Boerderij in Zoetermeer.  
6 mei 2022 I Tekst en fotografie:  Erik Boter

Als opwarmer mocht het Amerikaanse Everdawn het Schenker publiek proberen in de actiestand te krijgen. Everdawn is wat je noemt een female fronted metalband die niet echt paste in de sfeer van de rest van de avond. De Canadees/Russische zangeres Alina Gavrilenko deed enorm haar best om de aanwezigen te vermaken maar slaagde daar slechts gedeeltelijk in door vooral met zichzelf bezig te zijn en niet zo zeer met het aanwezige publiek. Bekendste bandlid in Everdawn is bassist Mike LePond (bekend van onder andere Symphony X) maar naast het vrouwelijke boegbeeld viel vooral gitarist Richard Fischer op die niet alleen zijn instrument beheerst maar ook over een prima zangstem beschikt. Door het relatief kleine podium in de Boerderij kreeg Everdawn weinig ruimte om zichzelf te profileren en bleef een ovatie na het ruime half uur speeltijd dan ook uit.

Alina Gavrilenko (Everdawn)

Na een korte ombouwpauze wandelt Michael Schenker het podium op, roept dat hij het concert opdraagt aan Ted McKenna (de MSG drummer die in 2019 overleed) en start met het instrumentale ‘Ascension’ het optreden. De sfeer zit er meteen goed in de volledig uitverkochte Boerderij. Schenker zoekt constant contact met zijn fans in de zaal en tovert de ene na de andere goddelijke riff of solo uit zijn zwart/witte Dean flying V.

Omdat de tournee een aantal keer is uitgesteld kon de huidige MSG zanger Ronnie Romero (en kampioen ‘wie kan er in de meeste bands tegelijk spelen’) niet van de partij zijn, hij had verplichtingen elders, en was oudgediende Robin McAuley de zanger van dienst. Dat bleek een zegening te zijn want McAuley was erg goed bij stem deze avond. ‘Cry For The Nations’ en de UFO cover ‘Doctor Doctor’ (erg vroeg in de set) klonken mede daardoor geweldig. Het geluid was sowieso erg zuiver afgesteld. Bassist Barend Courbois speelde een thuiswedstrijd natuurlijk en de brede glimlach was niet van gezicht te af te krijgen. Bij de rest van de band spatte het spelplezier er trouwens ook af. Steve Mann (op toetsen en gitaar) en drummer Bodo Schopf zijn ook alweer jaren onderdeel van de Schenker familie en deden wat ze moesten doen. Met zowel Schopf als McAuley in de band stond zelfs 3/5 van de McAuley Schenker Group op het podium, des te vreemder was het dat van de twee studioplaten die deze incarnatie van MSG in de jaren negentig maakte geen enkel nummer werd gespeeld.

Wel was er genoeg ruimte voor oudere MSG songs als ‘Armed And Ready’, ‘Red Sky’ (van ‘Built To Destroy’) en het fantastisch uitgevoerde ‘Rock You To The Ground’ dat van mijn favoriete MSG album ‘Assault Attack’ afkomstig is. Uiteraard ontbrak ook de instrumental onder de instrumentals ‘Into The Arena’ niet. Van het nieuwe, nog te verschijnen album ‘Universal’ kregen we twee tracks te horen: het snelle ‘Emergency’ en de ode aan Ronnie James Dio ‘A King Has Gone’. Tussendoor werd er ook stil gestaan bij Schenkers vroegere broodheren Scorpions en (vooral) UFO. Van de eerste werd de cover ‘In Search Of The Of Mind’ gespeeld, dat ook op in een bloedmooie versie op Michaels voorlaatste album ‘Immortal’ terug te vinden is. De toegift bestond uit maar liefst zes (!) UFO covers: achtereenvolgens kwamen ‘Rock Bottom’, ‘Shoot Shoot’, ‘Let It Roll’, ‘Natural Thing’, ‘Too Hot To Handle’ en de afsluiter ‘Only You Can Rock Me’ voorbij. Ik ben zelf meer een MSG dan een UFO fan waardoor het aantal UFO covers vanavond (acht in totaal) voor mij iets teveel was maar het uitzinnige publiek had daar lak aan en ging volledig uit het collectieve dak.

Het siert de Schenker organisatie tijdens elke tournee weer een stop te maken in de Boerderij, de zaal die de Duitse gitaargod bleef steunen, ook toen het wat minder met hem ging. Inmiddels kan MSG wel weer iets grotere zalen vullen in Europa maar zijn loyaliteit richting de Zoetermeerse rocktempel is te prijzen. Rock Bottom! Rock Bottom!! Rock Bottom!!!

Social media