Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mezzrow – Summon Thy Demons
Fireflash Records
Release datum: 21 april 2023
“Het gitaarwerk is wederom van een erg hoog niveau en ook zanger Ulf Pettersson heeft nog niets aan kracht verloren.”
7.8/10
Sjak Roks  I 2 mei 2023

In 1990 bracht de Zweedse thrash metal band Mezzrow hun debuutalbum ‘Then Came The Killing’ uit en die was het beluisteren meer dan waard. Het songmateriaal stond bol van de invloeden van hun Bay Area helden en was verre van origineel, maar de nummers werden uitstekend neergezet. Het gitaarwerk was vlijmscherp en ook de vocalen van zanger Ulf “Uffe” Pettersson maakten indruk. Desondanks deed de plaat niet echt veel en mede door de opkomst van de death metal en het feit dat hun platencontract met Active Records ontbonden werd hield de band het kort na de release voor gezien. In 2005 werd er nog een eenmalig reünie-optreden gedaan en daar is zelfs nog een DVD van verschenen in de vorm van ‘Then Came The Video’. Kort hierna werd het echter weer angstvallig stil rondom dit vijftal en de verwachting was dan ook dat we nooit meer iets van Mezzrow zouden horen.

Fast forward naar het jaar 2018: in dat jaar overleed gitarist van het eerste uur Staffe Karlson aan de vreselijke ziekte kanker en om hem het juiste eerbetoon te geven besloten bassist Conny Welén en zanger Ulf Pettersson een uit 2011 stammend nummer af te maken. Die samenwerking bracht beide heren zoveel voldoening dat ze gitarist Magnus Söderman erbij haalden om gedrieën meer materiaal te schrijven. Met de toevoeging van gitarist Ronnie Björnström werd dat proces geïntensiveerd en al gauw hadden de heren het nodige nieuwe materiaal op de plank liggen. De interesse in de band Mezzrow werd in 2022 nog eens extra aangewakkerd toen Hammerheart hun debuut-plaat opnieuw in omloop bracht, samen met de Mezzrow demo’s.

Die hernieuwde interesse in de band in combinatie met het goede nieuwe song materiaal deed de heren besluiten om nog eens een poging te wagen  en een nieuwe plaat op te nemen. In het nieuwe label Fireflash Records werd de juiste partner gevonden en nu is dan (eindelijk) het tweede Mezzrow-album ‘Summon Thy Demons’ op de markt verschenen, zo’n drieëndertig jaar na het debuut. Heeft dat nog wel zin zul je je afvragen? Wel degelijk, want net als op het debuut klinkt de nog steeds erg aan de Bay Area refererende thrash metal van het vijftal erg lekker. Het gitaarwerk is wederom van een erg hoog niveau en ook zanger Ulf Pettersson heeft nog niets aan kracht verloren. Erg origineel is het allemaal niet, maar alles klinkt wel lekker energiek. Luister maar eens naar nummers zoals ‘King Of The Infinate Void’, titelnummer ‘Summon Thy Demons’ en ‘Through The Eyes Of The Ancient Gods’, allemaal voorbeelden van uitstekende thrash meall tracks die je nekspieren een aardige workout zullen bezorgen. Qua timing lijken de voortekenen dit keer wat beter te zijn voor Mezzrow, daar thrash metal heden ten dage weer behoorlijk populair is. De liefhebbers van dit genre zullen zich dan ook zeker weten te vermaken met deze ‘Summon Thy Demons’.