Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Anthem – Crimson & Jet Black
Ward Records
Release datum: 21 maart 2023
“Het is bijna niet te geloven dat Anthem al zo’n lange tijd actief is, want de energie spat werkelijk van deze ‘Crimson & Jet Black’ af.”
8.8/10
Sjak Roks  I 2 mei 2023

De Japanse heavy metal band Anthem is reeds in 1981 opgericht en bassist/bandleider Naoto Shibata is het enige bandlid van de oorspronkelijke bezetting die anno 2023 nog in de line-up te vinden is. De huidige bandbezetting is wel al vanaf het in 2014 verschenen album ‘Absolute World’ bij elkaar en dat kun je wel horen ook. Het is bijna niet te geloven dat Anthem al zo’n lange tijd actief is, want de energie spat werkelijk van deze ‘Crimson & Jet Black’ af. Het lijkt wel een stel jonge honden die net hun debuutplaat hebben ingeblikt, maar dit is toch echt al hun negentiende full-length studio-plaat! Daar waar ze op de vorige release ‘Nucleus’ gekozen hadden om een aantal Anthem-klassiekers opnieuw op te nemen, vind je op dit album een elftal nieuwe nummers, die zelfs de meest doorwinterde metal liefhebber naar adem zullen doen snakken.

De nummers zijn in het Engels gezongen, maar zoals vaak bij Japanse bands is een licht accent dan moeilijk te verbergen. Vaak brengt dat juist wat extra charme met zich mee en ook op deze ‘Crimson & Jet Black’ is dat lichte accent absoluut niet storend te noemen. Het nieuwe song materiaal is dusdanig sterk dat je hier gemakkelijk doorheen luistert. Buiten dit lichte accent is frontman Yukio Morikawa gewoon een prima zanger wiens stemgeluid perfect past binnen de enorm fris en energiek klinkende songs. ‘Crimson & Jet Black’ is vooral een plaat geworden waarop gitarist Akio Shimizu helemaal los kan gaan en dat doet hij dan ook op niet mis te verstane wijze. De meest fraaie riffs en inventieve solo’s worden in een moordend tempo op je afgevuurd, maar alles staat in in dienst van de uitstekende composities en de heer Shimizu gaat zich nergens te buiten aan overdadige egotripperij. Het album kenmerkt zich door een consistent hoog kwaliteitsniveau, maar in mijn beleving is de band op zijn best wanneer het gaspedaal lekker ingedrukt wordt zoals in bijvoorbeeld opener ‘Snake Eyes’, ‘Blood Brothers’ of ‘Danger Flight’, maar de overige acht nummers doen hier niet veel voor onder. Onze Japanse vrienden weten nog steeds hoe uitstekende heavy metal gemaakt moet worden en daarom is ‘Crimson & Jet Black’ dan ook een heerlijke plaat geworden, die met elke luisterbeurt meer weet te boeien.