Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Metalite –  A Virtual World
AFM Records
Release datum: 26 maart 2021
“Als Metalite elektrometal van dit niveau blijft afleveren staat niks een glanzende carrière deze Zweden nog in de weg!”
8/10
Jori van de Worp  I 20 maart 2021

Nog geen anderhalf jaar na het goed ontvangen tweede album ‘Biomechanicals’ is het Zweedse Metalite alweer klaar om album nummer drie de wereld in te slingeren. De titel ‘A Virtual World’ laat alvast doorschemeren dat we weinig variaties op de “vermetalde elektropop” formule hoeven te verwachten. Dat is in het geval van deze band goed nieuws, want Metalite is gewoon goed in wat ze doen en dat kunnen we op dit album weer voluit horen.

Muzikaal houdt deze band het midden tussen de nieuwe golf aan female fronted symfonische metal als Delain en Amberian Dawn, en het meer popgedreven geluid van Amaranthe. Ten opzichte van vooral het debuut ligt de nadruk erg op dat laatste en is het aandeel elektronica behoorlijk groot. Dat neemt niet weg dat de vijf Zweden een bovengemiddeld talent hebben om de ene na de andere aanstekelijke hymne uit de mouw te schudden. Het rappe titelnummer, het rijk gevulde ‘Beyond The Horizon’ en het lekker doordenderende ‘Peacekeepers’ zijn slechts een paar van de sterke tracks waarbij de snel groeiende groep liefhebbers van dit genre de vingers bij af zal likken. Boegbeeld van de band is bijna vanzelfsprekend zangeres Erica Ohlsson die met haar lichte maar toch volle stem de nummers mooi inkleurt. De productie is in handen van niemand minder dan Jacob Hansen, ook bekend van zijn werk met Volbeat en Amaranthe en dus welbekwaam in de metal met elementen van pop. Het stevige geluid in de gitaren gecombineerd met reverbs en glitches geeft dit album zijn pakkende sfeer. Een ballad ontbreekt, maar met ‘Alone’ weet Metalite toch ook de gevoelige snaar te raken.

Metalite heeft de wind op alle fronten mee. Ze weten op rap tempo prima albums uit te brengen en ze weten zich verzekerd van een klasse stem en goede instrumentalisten. Niet onbelangrijk, ook het genre waar deze band binnen valt blijft mateloos populair, waardoor dit album al bijna niet meer kan floppen. Als Metalite elektrometal van dit niveau blijft afleveren staat niks een glanzende carrière deze Zweden nog in de weg!