Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Rogerthat Luminus en FX Glow

 
“Twee hoge kwaliteitspedalen van Nederlandse bodem, die enerzijds zich onmisbaar maken in je geluid (Luminus) en anderzijds een slimme oplossing bieden voor een bekend probleem (FX Glow) en dat beide ook nog eens erg goed doen”
Uw Arrow Lords of Metal houden van eigenwijze bouwers van guitargear, en in deze Metalgear special hebben we hier weer een mooi voorbeeld van. Of liever gezegd twee, namelijk de twee nieuwe pedalen van Rogerthat: de Luminus en FX Glow liggen op onze testbank.
Door: Wouter Ι  25 maart 2020

Rogerthat is de Amsterdamse pedalenbouwer waar wij eerder al de MKII distortion van hebben mogen testen. In dit artikel hebben we al omschreven dat Rogerthat zich roert in de boutique pedalenmarkt. Met de nieuwe pedalen Luminus en de FX glow worden wederom de metalgitaristen bediend en wel op twee verschillende aspecten, het maximaliseren van je toon én een handige tool om je effecten te organiseren en je sologeluid te boosten.

Luminus
De Luminus is een actieve equalizer die gemaakt is om je gitaargeluid op te pompen en alles uit je beschikbare frequenties te halen. Het pedaal voegt extra definitie en ruimte toe aan je toon. Het pedaal is gemaakt van onderdelen van hoge kwaliteit en handgebouwd.

Het pedaal is opvallend blauw gekleurd, voorzien van een heldere LED en middels twee controllers voor laag en hogere frequenties stel je het pedaal in. Het aansluiten middels in- en output en voeding is herkenbaar en eenvoudig. De positionering van de 9v aansluiting is aan de rechterzijde onder de input geplaatst en hier zou je even rekening mee moeten houden op je pedalboard, want het pedaal is niet met een batterij te voeden.

In onze test hebben wij het pedaal voor de versterker geplaatst en hier komt het ook het meest tot zijn recht. De equalizer is bescheiden en essentieel vanaf het eerste moment. Frequenties waarvan je niet wist dat je ze tot je beschikking had zijn nu ineens aanwezig en onmisbaar geworden. Dat is misschien een nadeel van dit pedaal, want je wil niet meer zonder. Als je het pedaal uitschakelt ontbreekt er simpelweg iets in je geluid.

FX Glow
De FX glow is een heel ander pedaal, maar is eigenlijk een logische oplossing voor live gitaristen die graag zowel een boost als een delay of modulatie effect willen schakelen voor bijvoorbeeld een solo. Dat kan je tapdansend doen met meerdere pedalen in de loop van je versterker, maar strak spelen en tegelijkertijd tapdansen is niet voor iedereen weggelegd. De combinatie van een booster én een loop wordt geboden in de FX Glow, die dit probleem eenvoudig oplost met een druk op de knop.

De FX Glow is voorzien van één volumeknop, een in en output en een send en return voor je mee te schakelen effect. Let wel, als solitaire booster kan je hem ook gebruiken, dus zonder de looperfunctie. Daarnaast is het pedaal true bypass. Het pedaal werkt op 9 volt waarvan de aansluiting aan de rechterzijde onder de input is aangebracht. Deze adapteraansluiting is niet constructief verbonden aan de printplaat van het pedaal om schade te voorkomen.

De routering in onze testopstelling is de FX Glow in de loop van de versterker en een delay in de loop van het pedaal. Je kan natuurlijk helemaal losgaan in de loop, ook al lus je meerdere pedalen door, in een klik kan je ze schakelen. De booster heeft een behoorlijk bereik, dus als je echt even je punt wil maken in solovolume en ruzie met de rest van de band of geluidsman wil hebben, dan kan dat. De booster geeft een kleine midboost als kleuring en dat doet het geluid goed, het wordt net wat warmer. Het inschakelen en uitschakelen van deze booster gaat door de hoge kwaliteit schakelaars zonder irritante plop.

Conclusie
Twee hoge kwaliteitspedalen van Nederlandse bodem, die enerzijds zich onmisbaar maken in je geluid (Luminus) en anderzijds een slimme oplossing bieden voor een bekend probleem (FX Glow) en dat beide ook nog eens erg goed doen. Handgebouwde goed doordachte en ontworpen pedalen van en voor de metalgitarist.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Rogerthat.