Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Enepsigos – Wrath Of Wraths
Osmose Productions
Release datum: 27 maart 2020
Tekst: Koen Smits – 26 maart 2020
“Niets nieuws onder de zon, maar als we de garantie zouden krijgen dat elke zichzelf verklaarde true Norwegian black metal band albums van deze kwaliteit aflevert in de toekomst, hadden mensen als ik niet zoveel werk om het kaf van het koren te scheiden.”
8.3/10

Enepsigos is niet meteen de bekendste naam als het op Noorse black metal aankomt, maar de bezetting van deze band zal zeker een belletje doen rinkelen. Over nieuwe gitarist/bassist Rituul is niet veel bekend, maar V.I.T.H.R. aka Doedsadmiral is ook de zanger van andere black metal acts als Doedsvangr, Nordjevel en Svartelder en drummer Thorns speelt in tientallen bands, waarvan de meest relevante Blut Aus Nord, Moloch, Frostmoon Eclipse, Deathrow, Darvaza en deze Enepsigos zijn. Hij speelde eerder ook bij Acherontas, Macabre Omen en Glorior Belli, en als gast op albums van Nocternity, Benighted In Sodom en Krieg, dus de man kan wel een potje (black metal) drummen! Begin 2017 mochten we het eerste album van Enepsigos verwelkomen. ‘Plague Of Plagues’ was een wervelend blastbeatfestijn met lichte death metal invloeden en kon mij best bekoren, maar belangrijker op deze moment is de vraag of opvolger ‘Wrath Of Wraths’ met de aangepaste line-up minstens even goed en hopelijk nog beter is.

Het antwoord is kort en bondig: ja!! Waar het debuut de intentie had om een zuiver Norwegian black metal album te zijn, was dat door de death metal riffs die regelmatig de kop opstaken toch niet helemaal het geval. ‘Wrath Of Wraths’ is dat wel. Moet dat dan? Neen, maar als je die ambitie hebt, kan je het maar beter waarmaken. Zanger V.I.T.H.R. maakt het altijd waar. Zijn vocalen houden het midden tussen die van Abbath en Attila Csihar. Ik verdenk hem er vooral van een fan te zijn van het werk van de zanger van Mayhem, maar hij heeft zichzelf eerder al op zoveel releases bewezen, dat die uitspraak afbreuk doet aan z’n prestatie. Hij heeft een eigen stijl ontwikkeld, klinkt herkenbaar, wat niet gemakkelijk te verwezenlijken is als black metal zanger, en beeldt z’n donkerste gedachten en frustraties perfect uit met z’n van emoties overladen strotgeluid. Ook drummer Thorns laat hier weer horen waarom hij tot de top behoort in het wereldje en bijkomend geniet zijn demonstratie ook van een betere sound dan die op de voorganger. De gitaren geven nu echt de vibe die je hoopt gewaar te worden op een Nordic style album.

Het is deze combinatie die van ‘Wrath Of Wraths’ een haatdragende, afstotelijke, zondige en kille aangelegenheid maakt. En of we dat graag hebben! Komt daarbij de leuke cover art, die je misschien herkent van hoezen van Nightbringer of Aosoth en dat zou dan doodnormaal zijn, want Benjamin Vierling was voor allen verantwoordelijk. Niets nieuws onder de zon, maar als we de garantie zouden krijgen dat elke zichzelf verklaarde true Norwegian black metal band albums van deze kwaliteit aflevert in de toekomst, hadden mensen als ik niet zoveel werk om het kaf van het koren te scheiden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.