Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Bluguitar Amp 1 Iridium Edition

 
“Wat zeker gemeld moet worden is het blauwe oplichtende logo en verlichting van de schakelaars, mocht je ooit de weg kwijt zijn op het podium, dan heb je hier een helder lichtbaken aan. “
De Bluguitar Amp1 versterker is een vierkanaals buizenversterker in pedaalvorm en met de nieuwe Iridium versie wordt de metalgitarist op zijn wenken bediend. Deze nieuwe versterker landde vlak voor de officiële release bij Arrow Lords of Metal voor een testsessie.
Door: Wouter Ι  30 december 2019

Bluguitar

Bluguitar is een eigenwijze versterkerbouwer onder bezielende leiding van gitarist Thomas Blug die unieke buizenversterkers bouwt op basis van nanotubetechnologie. Door het toepassen van kleine buizen in de eindversterker van de Amp 1 is het mogelijk dat een 100 watt analoge buizenversterker in pedaalvorm is gegoten. Ideaal voor de tourende gitaristen die veel toon mee willen nemen, maar niet teveel gear. Blug kan daarbij uit eigen ervaringen putten, want hij is in Duitsland een absolute grootmacht op gitaar.

De basis van deze versterker is in 2014 ontwikkeld en na de release van de ‘oer’ Amp1 is de versterker doorontwikkeld naar de Mercury Edition die gebaseerd is op een oude Marshall en een warm volle rocksound geeft. Deze sound is op zichzelf te gek, alleen bood het voor metalgitaristen net iets te weinig strakke gain en bruutheid. In november 2019 kwam Bluguitar met de Iridium Edition die juist in deze behoefte voorziet. Dankzij de flexibiliteit van Benelux distributeur GuitarBizz hebben we de ‘Prototype 01’ van deze versterker kunnen testen, net voor de release.

Amp1 Iridium edition

De Amp1 heeft een logische lay-out die herkenbaar is en eenvoudig te gebruiken. Je bent er snel in thuis en als je er dieper induikt kan je de versterker op verschillende manieren instellen, zodat je de drie voetschakelaars optimaal gebruikt. De vier kanalen, modern, classic, vintage en clean zijn de te kiezen gainstructuren. De equalizerknoppen bass, middle en treble vormen je geluid. Aan de zijkant van de versterker zijn kleine finetuners opgenomen per kanaal. Met een ingebouwde noise-gate, boost en reverb biedt de versterker een compleet pakket voor live gebruik.

De versterker wordt met hoes en goede duidelijke manual geleverd, die alle opties uitgebreid uitlegt. Onder de kap zijn midi mogelijkheden ingebouwd en met een aanvullende module kan een looper worden ingebouwd om externe pedalen mee te schakelen. Met een Remote1 pedaal kan de versterker uitgebreider worden geprogrammeerd en bediend. Wat daarnaast zeker gemeld moet worden is het blauwe oplichtende logo en verlichting van de schakelaars, mocht je ooit de weg kwijt zijn op het podium, dan heb je hier een helder lichtbaken aan. En laten we eerlijk zijn, esthetische features als dit maken de beleving als gitarist gewoon net even wat completer.

Testsetup

De oerversie van de Amp1 met bijbehorende Fatcab is al jaren in gebruik bij Michiel en Willem van rockcoverband Sâus, dus naast de Iridium pakken we het vergelijkende warenonderzoek tussen beide edities én de Fatcab meteen mee in onze test in de oefenruimte van de band. Met een collectie gitaren en verschillende andere cabinetten is de snoepwinkel voor gitaristen compleet. Het is jammer dat je er niet bij was, maar vertrouw me maar als ik zeg dat het voor ons bepaald geen straf was.

Sound

De Amp1 Iridium Edition vraagt erom om meteen het vierde ‘modern’ kanaal in te trappen en deze brengt al gauw de boodschap over. De sound heeft een vette punch en een strak geluid wat doet denken aan de Duitse high gain versterkers, als de metalmodellen van Hughes & Kettner of ENGL. Erg indrukwekkend. Het cleane kanaal is kristal helder en biedt veel headroom, deze combinatie is voor progressieve metalgitaristen erg toepasbaar. Ondanks de gedeelde equalizerinstellingen is het schakelen tussen brul en fris clean letterlijk een druk op de knop. Het vintage kanaal kent een crunch waarbij de headroom van het cleane kanaal ook behouden blijft. Het classic kanaal van de Iridium is een mildere instelling van het moderne kanaal, maar staat op zichzelf niet zo sterk. Het geluid lijkt ‘ingesnoerd’ qua bereik en hierdoor mist in onze oren net wat overtuiging.

De oer Amp1 kent in vergelijking met de Iridium juist een sterk classic kanaal. Dit is een grommende Marshall (JCM800?) en een echte rockversterker. Met een tubescreamer voor de versterker trek je het geluid wel strakker, alleen een over de top high gain toon komt hier net niet uit. Het cleane en vintage kanaal is ook wat meer klassiek, de headroom zoals bij de Iridium aanwezig is heeft de oude Amp1 minder.De Fatcab biedt in combinatie met beide Amp1 versies een 4×12 in 1×12 formaat. Ook hier rijst de vraag hoe dit grote geluid uit een klein cabinetje kan komen.

Conclusie

De Amp1 Iridium Edition biedt wat beloofd wordt, een strakke high gain metaltone. Laat je hier niet door beperken want ook het cleane kanaal en vintage kanaal is bijzonder overtuigend en bruikbaar. Als ik het voor het zeggen zou hebben, zou ik de classic Marshall sound van de oude Amp1 als derde kanaal willen terugzien, maar ik vermoed dat dit technisch niet kan. Dan is er nog geen man overboord, want je kan er prima twee kwijt op je pedalboard!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Bluguitar.