Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Metal De Facto – Imperium Romanum
Rockshots
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Jori van de Worp – 11 november 2019
“‘Imperium Romanum’ heeft bombastisch overgewicht en zwakke metalen botten, en gezien goede power metal topsport is gaat deze telg het hoogstwaarschijnlijk niet tot de top redden.”
5.5/10

Wat krijg je als je de bassist van Ensiferum in een tourbus zet samen met oud-Dreamtale gitarist Esa Orjatsalo? Nou, blijkbaar een nieuwe power metal band! Metal De Facto werd gecompleteerd met wat andere bekende rotten in het vak uit onder andere Everfrost, waar ze ook zanger Mikael Salo vandaan hebben getoverd. ‘Imperium Romanum’ is het debuut van de band, het onderwerp laat zich wel raden denk ik?

Het resultaat van deze supergroep is helaas nogal teleurstellend. ‘Imperium Romanum’ bevat tien songs die wel erg clichématig en ook behoorlijk geforceerd klinken. Vanaf de in het genre compleet overgetypeerde beginschreeuw heb ik eigenlijk al weer zoiets van “gut daar gaan we weer”. De muziek is heel erg vol en bombastisch, waardoor de metalen basis piept en kraakt. Qua elementen horen we Sabaton, Bloodbound gemengd met een goede bak Olympos Mons. Alle drie natuurlijk uitstekende bands, maar alles bovenop elkaar is wel een beetje veel van het goede. ‘Naturalis Historia’ is eigenlijk het eerste nummer waarin ik wat eigen geluid hoor en waarin de metal gewoon lekker doorklinkt. ‘Inferno’ klinkt ook best aardig, het is bijna letterlijk een Sabaton anthem zonder Joakim en zonder wereldoorlog thema. Aan het afschuwelijke ‘Bacchanalia’ ga ik verder maar geen woorden vuil maken, evenals aan de suikerspin-ballad ‘Echoes In Eternity’. Op ‘Colloseum’ gaat eindelijk lekker de beuk erin en wordt de term “metal” in power metal boven water gehaald. Beter laat dan nooit? Het nummer is ook instrumentaal, en het feit dat dit misschien nog wel het meest amusante stuk op het album is zegt wellicht ook wel iets over de vocalen van Mikael? Op Everfrost laat de man horen een bekwaam en begaafd zanger te zijn, maar dat lijkt hij hier iets te hard te willen bewijzen, waardoor hij als een parodie op zichzelf gaat klinken. Met ‘Germanicus’ hebben we een epos als afsluiter. Opvallend is hier de (zeer bescheiden) gastspot voor zanger Maurizio Iacono van onder andere Ex-Deo, waarmee hij ook graag over Romeinen taalt.

Ondanks dat we hier te maken hebben met een band van zes rasmuzikanten komt daar helaas niet het album uit waar je op zou hopen. ‘Imperium Romanum’ heeft bombastisch overgewicht en zwakke metalen botten, en gezien goede power metal topsport is gaat deze telg het hoogstwaarschijnlijk niet tot de top redden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.