Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Memories Of Old – The Zeramin Game
Limb Music
Release datum: 18 september 2020
“Alles bij elkaar is dit album goed voor bijna zeventig minuten onvervalst power metal plezier, met vernuftige songwriting, lekker veel bombast, uitstekende vocalen en ja, een beetje een uitgekauwd concept.”
8/10
Jori van de Worp I 09 september 2020

Een mens kan zich eens vergissen, zo ook dit exemplaar. Ik had niet verwacht dat een contract als gitarist bij een megaband als Sabaton je nog enige vrije tijd zou laten. Tommy Johansson oftewel Tommy ReinXeed bewijst het tegendeel. Krap een jaar geleden bracht hij met een stel landgenoten onder de naam Majestica het uitstekende ‘Above The Sky’ uit, en nu is hij weer te vinden op het debuut van het Britse project Memories Of Old. Dit stelletje theeleuten wordt aangevoerd door multi-instrumentalist Billy Jeffs, die Memories Of Old begon als eenmansleger. Wat we op ‘The Zeramin Game’ kunnen horen is door Billy geschreven en is dus als vanzelf geen verlengstuk van Majestica of Sabaton. Nee, dit album is een aanradertje in de eigen volle glorie!

We beginnen met zowel een intro als een ouverture, om maar aan te geven dat dit duidelijk moet doorgaan voor metal opera. ‘The Land Of Xia’ opent het album dan ook met flair, elementen van Avantasia, Twilight Force en zeker ook Fairyland zijn te vinden. Toegegeven, het is allemaal wel erg cliché qua teksten met het zoveelste concept over glorieuze heldendaden ter land, ter zee en in de lucht in weer een nieuwe fantasiewereld. Muzikaal is dit plaatje echter meer dan dik in orde, en dus vergeven we Billy & co deze onfortuinlijkheid. Er is voldoende afwisseling, de muziek heeft vele lagen waardoor je telkens weer nieuwe details opvallen, en zowel zang als instrumentatie is van hoog niveau. De typische power metal vocalen van Tommy doen aan die van Alessandro Conti (Trick or Treat, Luca Turilli’s Rhapsody) denken en geven de muziek nog wat extra grootsheid. Dik acht minuten telt het volgende ‘Zera’s Shadow’ en daarmee is het op dit album geen uitzondering qua lengte. De gemiddelde lengte van de songs gaat dik over de zeven minuten heen als je de instrumentalen ertussenuit haalt, en ondanks deze taaie duur verveelt de muziek geen moment. De titelsong klokt zelfs bijna een kwartier en is mede door de narratieve en opera-achtige aanpak een uitdager voor stukken van dito lengte van een band als Rhapsody.

Alles bij elkaar is dit album goed voor bijna zeventig minuten onvervalst power metal plezier, met vernuftige songwriting, lekker veel bombast, uitstekende vocalen en ja, een beetje een uitgekauwd concept. Sowieso is dit een uitstekende toevoeging aan de cd collectie van de liefhebber in het genre. Ten tweede is Tommy’s medewerking aan het album een goede reden voor het leger soms ietwat eenkennige Sabaton fans om eens iets anders te beleven, iets uit het genre waar de muzikale basis van hun favoriete band op gestoeld is. En ja, ik ben me bewust dat deze opmerking me op een lynchpartij kan komen te staan.