Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Marko Hietala – Pyre Of The Black Heart
Nuclear Blast
Release datum:  24 januari 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 13 januari 2020
“Dit persoonlijke album van Hietala bulkt van gracieuze zang, prachtige solo’s en een brede waaier aan verrukkelijke melodieën. Topklasse in heavy prog en meer…”
8.7/10

We kennen deze muzikant al jaren als Marco Hietala, bassist in Nightwish en als bandleider van Tarot (zijn ‘babyband’ samen met zijn broer). Vanaf nu gaat hij door het leven als Marko Hietala. Een kleine stap voor het journaille, maar een grote stap naar zelfbewustzijn voor de artiest. Na de wereldtournee voor ‘Endless Forms Most Beautiful’ lastte Nightwish vanaf 2017 een pauze in. Hun minzame bassist Marko Hietala dook tijdens deze sabbatperiode in zijn archieven en pikte er de meest persoonlijke muzikale ideeën uit die hij in de loop der jaren geschreven had. Hij werkte ze uit samen met gitarist/producer Tuomas Wäinölä en toetsenist Vili Ollila, om daarna de band te completeren met drummer Anssi Nykänen. Dat resulteert in zijn eerste soloalbum.

Het muzikale aanbod in de tien songs is divers, maar Hietala kan leven met de omschrijving ‘hard prog’. Dat is net wat het is: er wordt stevig gerockt in sommige songs, maar de algemene indruk is toch eerder contemplatief met mooie teksten waarin Marko zichzelf blootgeeft. De songs hebben sterke refreinen en de solo’s op gitaar en keyboards zijn om duimen en vingers af te likken. Vele songs vangen aan met akoestische gitaren, waarna ze als het ware open bloeien naar meer kracht. Ook in de zangpartijen heeft Marko zijn ziel en zaligheid gelegd, meestal ingetogen en reflectief, maar ook in wildere of hogere passages is zijn stem erg zuiver. Je blijft ten allen tijde geboeid luisteren, want opener ‘Stones’ rockt stevig, maar ‘The Voice Of My Father’ is reeds een aangrijpend toonbeeld van sentiment vol pure schoonheid. De speelse synths in het uptempo ‘Star, Sand And Shadow’ creëren dan weer een ander timbre, terwijl het zeven minuten durende ‘For You’ niemand onbewogen zal laten met zijn bluesy huilend gitaarwerk en fraai orgel. Na de oorwurm ‘I Am The Way’ en het vrijpostige ‘Runner Of The Railways’ wordt er energiek gerockt in ‘Death March For Freedom’. In de ballade ‘I Dream’ worden breekbare zang en gesproken flarden afgewisseld. ‘Truth Shall Set You Free’ is een mooi orgelpunt met akoestische gitaren en strijkers.

Dit persoonlijke album van Hietala bulkt van gracieuze zang, prachtige solo’s en een brede waaier aan verrukkelijke melodieën. Topklasse in heavy prog en meer…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.