Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lamb Of God – Lamb Of God Live In Richmond, VA
Nuclear Blast 
Release datum: 26 maart 2021
“In deze roerige tijden en in een business die deels afhankelijk is van live optredens, weet Lamb Of God met ‘Lamb Of God Live In Richmond, VA’ een heerlijk statement neer te zetten.”
8.4/10
Patrick Verhoeven  I 19 maart 2021

Wat doe je als je een nieuw album wilt uitbrengen, je vanwege COVID-19 je wereld tournee uit moet stellen en toch al die nieuwe tracks dolgraag aan het grote publiek wilt presenteren? Lamb Of God koos voor een live stream. Op vrijdag 18 september 2020 presenteerden de groove-giganten uit Virginia hun nieuwe self-titled album aan hun fans. “Our business model depends on people gathering in crowds and right now that’s impossible.” verzucht bassist John Cambell. “It really fucking blows not having a crowd there and the energy exchange.” The Broadberry, een intieme zaal in Richmond, werd vervolgens volgepakt met materiaal van de band, het podium werd beklommen, lichteffecten geeffectueerd en diverse camera standpunten ingenomen.

‘Lamb Of God Live In Richmond, VA’ is een live vertaalslag van het album ‘Lamb Of God’ (2020). Om heel eerlijk te zijn: het meest recente album gaat voor mij persoonlijk niet als ijzersterk in de boeken. Het vijftal leunt, wat mij betreft, te veel op hen typerende groove en speelt net even teveel op veilig. Het bevat net even te weinig composities die echt weten uit te dagen. Toegegeven: ik was op voorhand dan ook enigszins sceptisch over dit live album. De tracks veranderen er in een live uitvoering namelijk niet echt op. Maar waar het reguliere album me niet enorm kon bekoren, herbergt deze live uitvoering meer energie, meer scherpte en meer intensiteit. Het zorgt ervoor dat tracks als bijvoorbeeld ‘Memento Mori’, ‘Poison Dream’ en ‘On The Hook’ me wel wat doen. De beelden op de live DVD helpen daar zeker bij. Het optreden is geen kille uitvoering van een band die op een podium in een lege zaal staat, maar Blythe en Co maken er een heus concert van. Natuurlijk mis je, zoals bassist John Cambell zelf ook al aan het begin van de beelden constateert, de wisselwerking tussen de zaal en de band, maar het vijftal laat zich daar zo min mogelijk door tegenhouden. Het maakt dit live verslag voor mij in elk geval een stuk leuker dan het oorspronkelijke album. De beelden in de zaal worden af en toe afgewisseld met wat korte fragmenten uit de oefenruimte van de band, de zolder van de garage van gitarist Mark Morton. Daarnaast kent het album nog een aantal extraatjes. Na het album speelt de band ook nog “This is a punk rock song” ‘Contarctor’ (van het album ‘Wrath’), ‘Ruin’ (‘As The Palaces Burn’), ‘The Death Of Us’ (speciaal geschreven voor de film ‘Bill & Ted Face The Music’) en ‘512’ (‘VII: Sturm Und Drang’). Om het geheel af te ronden, worden er nog twee bonus tracks aan de cd (niet op de DVD) toegevoegd: ‘Ghost Shaped People’ en ‘Hyperthermic/Accelerate’.

 “It is a hard pill to swallow. This record is so good and now we can’t even support it. We will eventually … but it is tough, for sure.” (Willie Adler) In deze roerige tijden en in een business die deels afhankelijk is van live optredens, weet Lamb Of God met ‘Lamb Of God Live In Richmond, VA’ een heerlijk statement neer te zetten. Lamb of God weet live altijd enorm te overtuigen en dat is op deze CD/DVD niet anders.