Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Knight Area – D-Day
Butler Records
Release datum: 06 oktober 2019
Tekst: Leon Vonk – 17 september 2019
“‘D-Day’ heeft de potentie om deze groep meer bekendheid te geven binnen het genre.”
7.9/10

Knight Area is al sinds 2003 een betrouwbare bron voor symfonische prog uit Nederland, toch wist de band nooit echt door te breken tot het grote publiek. Recent werd het roer een beetje omgegooid, zo werd er afscheid genomen van zanger Mark Smit, deze werd vervangen door Jan Willem Ketelaers, en besloot de band de muziek wat toegankelijker te maken voor het grote publiek. Prog is altijd een lastig genre om in door te breken en ik begrijp dan ook goed de keuze om naar een iets toegankelijker geluid te gaan. Met de nieuwe zanger en het nieuwe geluid is de band de studio’s ingedoken om daar het nieuwe album ‘D-Day’ op te nemen.

Het zal je niet verbazen dat ‘D-Day’ een thematisch album is, met een serieus bericht zelfs; wees voorzichtig want een oorlog kan ook nu gebeuren. Door middel van de muziek hoopt de band de luisteraar aan het denken te zetten, en de herinnering aan oorlog levend te houden voor de volgende generaties. Om dit kracht bij te zetten worden er diverse fragmenten afgespeeld, zoals de welbekende speech van Winston Churchill en een koor die een bekend leger deuntje zingt, en dat draagt veel bij aan het album. Zoals beloofd door de band is de muziek inderdaad minder progressief dan op voorgaande werken en is daardoor ook wat toegankelijker. De composities zijn over het algemeen niet erg ingewikkeld maar bevatten wel goede riffs en melodieën, wat in deze stijl erg belangrijk is. Ook vind ik Ketelaers een mooie toevoeging aan de band, hij heeft een fijn stemgeluid en klinkt niet als de doorsnee metal zanger (wat ook deels komt door goede zanglijnen). Een goede keuze van de band dus om hem erbij te halen! Instrumentaal is de band altijd dik in orde geweest en ook op ‘D-Day’ valt er niets over te klagen.

Eigenlijk kan ik gewoon concluderen dat Knight Area wederom met een sterk album voor de dag komt, misschien wel het beste werk van de band tot nu toe. ‘D-Day’ heeft de potentie om deze groep meer bekendheid te geven binnen het genre. Tegelijkertijd moet ik ook eerlijk zijn en zeggen dat, als ik het vergelijk met de bekendere acts uit dit metíer, het nog nét niet bijzonder genoeg. Toch zie ik deze mannen nog wel doorgroeien, na een flinke verandering is het soms even wennen aan een nieuwe richting en nieuwe mensen dus misschien dat het volgende album nóg een stap kan nemen. Hoe dan ook, ‘D-Day’ is een prima album waar de band trots op mag zijn.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.