Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

KISS & Skid Row in Ziggo Dome, Amsterdam – 12 juni 2023

“Er is weer een mooi gevarieerd publiek op af gekomen, van die hard fans tot jongeren die nog even de laatste kans pakken om deze cult band live te aanschouwen”
Op 21 juli 2022 was het 2e afscheidsconcert van Kiss en in 2019 namen ze ook al afscheid. Maar nu is 3 keer scheepsrecht, toch? Dus zijn we vandaag weer naar de Ziggo Dome gekomen om het echte afscheid in Nederland mee te maken. En dit heb ik uit zeer betrouwbare bron (zie mijn interview met Tommy Thayer op deze site). Support act Skid Row heeft eveneens een wonderlijk jaar meegemaakt, na vrijwel te zijn afgeschreven, bleek de komst van nieuwe zanger Erik Grönwall de vonk te zijn die het vuur weer in lichterlaaie kon zetten. Het is een ondankbare taak om te openen voor zo’n gigant, maar tegelijk één van de mooiste posters om op te mogen staan als hardrockband. Als support van the world’s biggest hard rock brand.
14 juni 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
KISS live in Ziggo Dome 2023

Skid Row mag dus het voorprogramma verzorgen voor “The hottest Band In The World”. Deze Amerikaanse heavy metal band is al actief vanaf 1986 en heeft in die tijd ook zijn grootste successen behaald. Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk nooit heel veel aandacht voor Skid Row heb gehad, terwijl ik wel rond die tijd naar heavier muziek ging luisteren. En natuurlijk heb ik de bekendere nummers wel vaker gehoord, dus ben ik best verrast als deze band uit de startblokken komt. De show begint met ‘Blitzkrieg Bop’ van The Ramones op tape. In het begin is het geluid niet geweldig, maar dat wordt snel opgelost en dan klinkt het eigenlijk wel heel lekker. Zanger Erik Gronwall heeft best een goede stem op plaat had ik gehoord op het laatste album van de band, maar live komt het zeker ook goed over. Hij probeert het publiek voor zich te winnen en dat lukt aardig. Zoals gezegd, de beginperiode van deze band is het succesvolste en daar putten ze dan ook uit, van de 1e twee albums ‘Skid Row’ en ‘Slave To The Grind’” staan 8 van de 9 nummers op hun setlist. Dus hun top 10 hits ’18 And Life’ en ‘I Remember You’ mogen dan natuurlijk niet ontbreken en het grootste gedeelte van het publiek kent deze nummers dan ook, maar ‘Slave To The Grind’ en ‘Youth Gone Wild’ gaan er ook in als zoete koek. Het enige nummer van de laatste plaat is het titelnummer, The Gang’s All Here’. En met deze voor mij verrassend leuke act zijn we dan klaar voor Kiss.

Kiss is natuurlijk wel even iets anders. Als je puur naar de cijfers kijkt, dan is dat best indrukwekkend. Meer dan 75 miljoen platen verkocht, 30 gouden albums gescoord en 14 platina albums, waarvan 3 dubbel platina. De heren komen na het nummer van Led zeppelin ‘Rock And Roll’ ,dat door de niet uitverkochte zaal schalt, op hun plateau naar beneden en het grote zwarte doek dat met een beetje moeite opgehangen is, valt dan naar beneden. En dan kan het beginnen, het feest dat Kiss heet.

Er is weer een mooi gevarieerd publiek op af gekomen, van die hard fans tot jongeren die nog even de laatste kans pakken om deze cult band live te aanschouwen. De tracklist die gehanteerd wordt is op 1 nummer na precies hetzelfde als in 2022. Ze spelen vandaag ‘Making Love’ in plaats van ‘Tears Are Falling’. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik snap ook wel dat dit is wat de mensen willen zien en horen. Paul Stanley lijkt op de achtergrond wat hulp bij het zingen te krijgen, maar het klinkt vandaag eigenlijk allemaal best goed, en hoeveel mensen kennen jullie die nog 2 uur op een podium staan als ze bijna 70 zijn, of die leeftijd al voorbij zijn? En hoe, telt dan ook, want een Kiss show is geen kattenpis.

Het openingsnummer ‘Detroit Rock City’ gaat gepaard met een hoop vuur en vuurwerk en dat is wat wij verwachten van deze show. Met nummers als ‘War Machine’ met Gene Simmons die vuur spuwt. Tommy en Gene die met de neuzen tegen elkaar staan. Alle heren komen ook individueel aan bod, zowel zingend als op hun instrument. Zo zien we The Spaceman (Thayer) een mooie solo doen en tussendoor schiet hij nog wat plateaus uit de lucht met zijn gitaar. Drummer The Catman (Eric Singer) geeft een vette drumsolo weg en stijgt met zijn drumstel naar grote hoogte. Gene Simmons doet een bassolo en rijst ook naar het plafond en spuugt  bloed. Paul gaat met een soort kabelbaantje naar het podium in het midden van de zaal. Hier speelt hij ‘Love Gun’ en een grote hit in Nederland ‘I Was Made For Loving You’ die door heel de zaal luidkeels mee wordt gezongen. Eric Singer speelt ook nog piano op het mooie ‘Beth’ en op de favoriet van Tommy Thayer ‘Black Diamond’ zingt de drummer ook.

Bij ‘Dr. Love’ komt er een soort gitaar duel met Paul en Tommy, ontzettend leuk om te zien. Eric Singer steekt zijn liefde voor Elvis en zijn band niet onder stoelen of banken hij heeft een flinke ketting om van de TCB band van Elvis, De ketting is zelfs gemaakt door de juwelier van Elvis. Dat is wel gaaf voor een groot fan. Op de beeldschermen achter het podium komen er mooie, oude livebeelden voorbij. Maar na een gave show met 20 nummers moeten we dan echt afscheid nemen en dat gaat gepaard met een gruwelijke hoeveelheid confettisnippers en wat bedankjes van de band.

Dank jullie wel Kiss voor jullie mooie carrière en misschien tot ooit, je weet het maar nooit.

De setlist van vanavond:

                   Rock and Roll – Led Zeppelin (van tape)

 1. Detroit Rock City
 2. Shout It Out Loud
 3. Deuce
 4. War Machine
 5. Heaven’s On Fire
 6. I Love It Loud
 7. Say Yeah
 8. Cold Gin
 9. Guitar Solo (Tommy Thayer)
 10. Lick It Up
 11. Makin’ Love
 12. Calling Dr. Love (guitar duel Tommy and Paul)
 13. Psycho Circus
 14. Drum Solo
 15. 100000 Years
 16. Bass Solo
 17. God Of Thunder
 18. Love Gun (Paul on stage b)
 19. I Was Made For Lovin’ You (Paul on stage b)
 20. Black Diamond

Toegift:

 1. Beth (Eric Singer on piano)
 2. Do You Love Me
 3. Rock And Roll All Nite

God Gave Rock And Roll To You II (van tape)

Social media