Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

KISS & The Last Internationale in Ziggo Dome, Amsterdam – 21 juli 2022

“… hij begint met Amsterdam godverdomme en kan ook nog Scheveningen zeggen”
Kiss is een band waar ik al vanaf mijn 7e jaar naar toe getrokken wordt, door de muziek maar ook door de outfit en schmink van de mannen. Als ze dan hun afscheidstournee aankondigen moet je daar bij zijn. Al krijgt ondergetekende wel een déja vu want in 2019 was er ook al een afscheidstour waar ik natuurlijk ook al bij moest zijn. Maar ja Kiss staat garant voor een show vol met vuur, spektakel en hardrockmuziek van de bovenste plank. Kiss is voor velen onder ons denk ik wel de reden dat we naar het stevigere muziekgenre zijn gaan luisteren. De muziek is toegankelijk en stevig tegelijk en dat is wat de band zo groot gemaakt heeft. En aan het soort mensen te zien (jong en wat ouder)  die vanavond naar de Ziggo Dome zijn gekomen zijn ze nog steeds populair bij een breed publiek. Het is leuk om te zien dat de jongere aanwas ook naar dit soort concerten gaat.
29 juli 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
KISS live in Ziggo Dome 2022

The last Internationale mag vanavond beginnen. Dat doen ze zo goed als accapella en dan hoor je meteen wat voor zangeres Delilah Paz is. Een hele behoorlijke kan ik je zeggen. Het geluid is meteen best goed. De energie die er vanaf spat is een teken dat ze heel erg hun best doen, en dat is fijn om te aanschouwen. Muzikaal is het een beetje pop blues achtig. De zangeres huppelt over het podium en de gitarist gaat flink tekeer. Bij het 4e nummer verruilt de bassist zijn 4 snaren voor een acoustische gitaar. Delilah gaat dan bassen en vervolgens wandelt ze ook nog zingend door het publiek. Het is een mooie energieke beginner voor deze avond.

Kiss laat voor dat ze beginnen een zwart doek met hun naam in glitterletters zakken en dan duurt het nog even voor dat ze ook echt beginnen maar tijdens dit momentje luisteren we naar “Rock And Roll “ van Led Zeppelin, zeker geen straf naar mijn mening. Na dit nummer barst het Kiss circus dan echt los met “Detroit Rock City” alles staat meteen in vuur en vlam op het podium als de heren op plateaus naar beneden komen. Paul Stanley vermeld dat ze voor de 12e keer hier zijn. Gene Simmons heeft wat Nederlandse woordjes geleerd die hij af en toe uitspuugt, hij begint met “Amsterdam godverdomme” en kan ook nog “Scheveningen” zeggen. De heren kunnen dan wel op leeftijd zijn maar ze kunnen nog wel een vet optreden geven. Alleen aan Paul Stanley hoor je wel dat zijn stem last heeft van de leeftijd.  Maar de show is echt goed en het geluid is uitstekend. Nu kwam onlangs in Antwerpen pijnlijk aan het licht dat Kiss het begrip “live” tegenwoordig met een klein korreltje zout neemt, toen beeld en geluid an de drums even niet overeen bleken te komen. Maar de aanwezigen vanavond dragen ze dat duidelijk niet na. Het publiek Shout It (dan ook) Out Loud. Het podium ziet er gaaf uit met de schermen waar we live beelden en animaties kunnen zien, zelfs het plafond veranderd steeds en dit is een mooie toevoeging. Aan de zijkant op het podium staan gigantisch grote beelden van Paul, Gene, Tommy en Eric.

The Spaceman en The Starchild vechten ook nog een duel uit op gitaar. The Demon wordt omhoog getakeld op zijn plateau. The Catman gaat met zijn drumstel de lucht in, en The Starchild wordt getransporteerd via een soort kabelbaantje naar een podium in het midden van de zaal. Er komen een hoop klassiekers voorbij zoals: “Cold Gin”, “Love Gun”, “I Was Made For Loving You” en “Rock And Roll All Nite”. Dit gaat gepaard met een hoop vuur en verschillende soorten vuurwerk een spektakel om te zien. Paul zegt dat zijn moeder in Amsterdam heeft gewoond vandaar die goede band met ons kikkerlandje. Gene Simmons heeft wel eens gezegd dat The Beatles altijd zijn grote inspiratie zijn geweest. Bij Eric Singer is dat hoogstwaarschijnlijk Elvis Presley en zijn TCB want Hij heeft een grote hanger aan zijn ketting met het logo van Taking Care of Business (de band van Elvis).

Muzikaal is het allemaal dik in orde de mannen zingen allemaal wel een nummer of 2e stem. Het is voor bands die al zo lang meedraaien best lastig om een setlist samen te stellen kan ik me voorstellen want ze kunnen putten uit een flinke discografie van 20 Studio albums, maar toch zijn ze er in geslaagd om een redelijk gevarieerde set te spelen. Na ongeveer 2 uur genoten te hebben van “The Hottest Band In The World” is het afscheid dan echt daar. Jammer maar het is logisch dat ze nu eindelijk van hun pensioen willen gaan genieten. Waarschijnlijk komen we de heren individueel wel ergens in de muziek branche tegen. Tot ziens mannen.

Social media