Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Killswitch Engage – Atonement
Sony Music Entertainment
Release datum: 16 augustus 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 02 augustus 2019
“Het uitbouwen van de intensiteit, de gevarieerde tracks en nog meer afwisseling in de vocalen van Leach maken ‘Atonement’ tot misschien wel het beste Killswitch Engage album sinds ‘Alive Or Breathing’.”
9/10

Als de grootmeesters van (moderne) metalcore een nieuw album uitbrengen, zijn velen ogen op hen gericht; reikhalzend en nieuwsgierig wordt er door de liefhebbers uitgekeken naar wat het album gaat brengen. Om kennis te maken met het nieuwe album ‘Atonement’ liet Killswitch Engage begin juli de track ‘Unleashed’ op de wereld los. Een track die door veel fans direct omarmd werd, vooral vanwege de fraaie tekst, maar waarover toch ook wat gemopper te horen was: “Dat hebben we al vaker van Killswitch Engage gehoord.” was het commentaar. Het werpt de vraag op of het nieuwe album een herhalingsoefening gaat zijn of dat Killswitch Engage in staat is hun metalcore fraaier in te kleuren.

Het vijftal houdt op ‘Atonement’ weliswaar vast aan vaste waardes vanuit hun muzikaal verleden, maar – en deze trend werd al ingezet op het vorige album ‘Incarnate’ – heeft intensiteit en een hoger tempo nog meer omarmt. Waar albumopener ‘Unleashed’ wellicht nog anders doet geloven, laat ‘The Signal Fire’, dat niet alleen vanwege de aanwezigheid van gastvocalist Howard Jones opvallend is, overduidelijk horen wat ik bedoel. Jones is overigens niet de enige gastvocalist die je tegenkomt op het album: in ‘The Crownless King’ is Chuck Billy (Testament) onmiskenbaar en overtuigend aanwezig. Naast het verder uitbouwen van de felheid, het op momenten wat hoger tempo (‘The Crownless King’, ‘Know Your Enemy’, ‘Ravenous’) en het meer spelen met verschillen binnen de tracks (‘As Sure As The Sun Will Rise’, ‘Know Your Enemy’), heeft het vijftal vastgehouden aan vertrouwde waardes als melodie en de makkelijk in het gehoor liggende refreinen (‘Us Against The World’, ‘As Sure As The Sun Will Rise’, ‘I Can’t Be The Only One’). Daarnaast valt op hoe makkelijk zanger Jesse Leach speelt en varieert tussen zijn gebulder en zuivere vocalen, er enorm veel emotie inlegt en een nog breder bereik lijkt te hebben. Opmerkelijk, als je bedenkt dat Leach vorig jaar nog een operatie aan zijn keel moest ondergaan.

De teksten gaan over positief denken en hoop, maar ook opstand komt terug: “Given to fight, there’s hope just in sight. The signal fire’s alight.” (‘The Signal Fire’), “I believe things will change. United we overcome, undivided we are the sum.” (‘I Can’t Be The Only One’), “Pulled from the darkness, reborn in light. We overcome, sure as the rising sun.” (‘As Sure As The Sun Will Rise’) maar ook “Bow down to no one. Resist the system and fight back.” (‘Know Your Enemy’).

Het uitbouwen van de intensiteit, de gevarieerde tracks en nog meer afwisseling in de vocalen van Leach maken ‘Atonement’ tot misschien wel het beste Killswitch Engage album sinds ‘Alive Or Breathing’. ‘Our spirit is never ending”, zingt Leach in ‘Us Against The World’, en dat blijkt!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.