Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kaunis Kuolematon – Syttyköön Toinen Aurinko
Noble Demon
Release datum: 27 november 2020
“Wat Kaunis Kuolematon doet is zeker niet nieuw en klinkt daarom erg vertrouwd, maar zal de gevoelige zielen onder onze melodieuze death/doom metal liefhebbers zeker charmeren met een groots opgezet derde album.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 26 november 2020

Met ‘’Kylmä Kaunis Maailma’ (2014) wandelde een volgende melancholieke Finse band met sterke binding met de scene aldaar ons leven binnen. Sindsdien kwam nog het album ‘Vapaus’ en een EP uit, maar speelde de actie zich voornamelijk op Fins terrein af. Logisch wanneer je enkel de moedertaal hanteert? Neen, deze band verdient een grotere erkenning en het is dan ook toe te juichen dat Noble Demon Records hen getekend heeft om dit derde album ‘Syttyköön Toinen Aurinko’ (‘Let A New Sun Ignite’) onder de aandacht te brengen. Met leden van vroegere Sinamore, End Of Aeon en Dawn Of Solace mogen zij toch enig krediet krijgen, of is iedereen dat al vergeten?.

De bandnaam Kaunis Kuolematon staat voor ‘Beautiful Eternal’, de band speelt prachtige, meeslepende doom/death metal en heeft als blikvanger Mikko Heikkilä in de gelederen. Aan het begin van dit jaar maakte hij nog grote sier als uiterst weemoedige cleane zanger bij Dawn Of Solace op het comebackalbum ‘Waves’. Zo zitten we in de hemisfeer van Wolfheart, Swallow The Sun, Black Sun Aeon en Ghost Brigade en kunnen we op ‘Syttyköön Toinen Aurinko’ bijna een uur lang genieten van die typische Finse doom/death metal. Ga ervan uit dat de winterse duisternis gekoesterd wordt in verregaande weemoed. Heel wat mistige wanhoop en een sprenkeltje hoop en je wordt ondergedompeld in een bad vol melodieuze gitaarpracht.

Mikko Heikkilä is echter niet de leadzanger; die rol is weggelegd voor Olli Suvanto met zijn gretige lage death grunts en snerpende zwartgeblakerde screams. Daaromheen weeft de band een melodieus patroon van heerlijke songs, met telkens heel veel fantastisch gitaarwerk. Elke song heeft zo zijn verstilde momenten, waarbij akoestische tokkelende gitaren je even doen wegdromen, Telkens gaat de energie even later omhoog in rigoureuze erupties met uitwaaierende gitaren. Wat Kaunis Kuolematon doet is zeker niet nieuw en klinkt daarom erg vertrouwd, maar zal de gevoelige zielen onder onze melodieuze death/doom metal liefhebbers zeker charmeren met een groots opgezet derde album. Heerlijk toch!