Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dawn Of Solace – Waves
Noble Demon Records
Release datum:  24 januari 2020
Tekst: Vera Mattijssens – 14 januari 2020
“Het is een album geworden waarop Tuomas zich een meester toont in beklijvende weemoed. Wat hebben we lang moeten wachten op dit album, maar ook in een melodieus doomkader scheert Saukkonen hoge toppen!”
9.1/10

Begin 2013 kondigde muzikale duizendpoot Tuomas Saukkonen aan dat al zijn creativiteit voortaan zou vloeien naar de nieuwe constellatie Wolfheart. Dat betekende het einde van Before The Dawn, Dawn Of Solace, Black Sun Aeon, The Final Harvest en RoutaSielu.

Bij Dawn Of Solace bleef er toch iets knagen. Dit melodieuze doom project met cleane zang bracht in 2006 het prachtige debuut ‘The Darkness’ uit. Lang was er sprake van een tweede album, maar om allerlei redenen is dit er nooit gekomen. Tot nu! Al de melancholieke songs die Tuomas geschreven had voor de band werden in 2019 eindelijk opgenomen. Met Mikko Heikkilä (Black Sun Aeon, Kaunis Kuolematon, ex-Sinamore) als indrukkende leadzanger. Lars Eikind – lange tijd cleane zang in Before The Dawn en Black Sun Aeon – zingt in één song en om de link met het oorspronkelijke Dawn Of Solace compleet te maken speelt Jukka Salovaara gitaarsolo’s in twee tracks.

Het is een album geworden waarop Tuomas zich een meester toont in beklijvende weemoed. Openingstrack ‘Lead Wings’ werd al vrijgegeven en meteen begrijp je waarom Tuomas stelt dat Mikko de zanger is met de mooiste droevige stem. In ‘Ashes’, ‘Silence’ en het met akoestische gitaren ingeleide ‘Hiding’ heerst een verheven schoonheid welke amper te vatten is. Net denk je dat ‘Tuli’ een instrumentale track wordt – met naast de kenmerkende gitaarsound van de meester ook zijn sierlijk pianospel – of het nummer neemt een wending met meer geëxciteerde cleane zang plus echo van screams en dit in de Finse taal. Het ontroerende ‘Numb’ had zo op ‘Alternative 4’ of ‘Judgement’ van Anathema kunnen staan. Lars Eikind voegt zijn uniek stemtimbre toe aan ‘Choice’ en als besluit zet ‘Ghost’ je eens te meer in een warm bad vol melancholie met enkel piano en Mikko’s plechtige zang. Wat hebben we lang moeten wachten op dit album, maar ook in een melodieus doomkader scheert Saukkonen hoge toppen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.