Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jet Jaguar – Endless Nights
Pride And Joy Music
Release datum: 17 juli 2020
“Probeer je maar eens voor te stellen dat Judas Priest gemixt wordt met een hair metal band, dan krijg je een beetje een idee.”
7.5/10
Wim Rueter I 07 juli 2020

Het valt als band ook niet mee om een originele en pakkende bandnaam op te hoesten, maar het Mexicaanse Jet Jaguar is het gelukt. De bandnaam betekent concreet natuurlijk niets, maar bekt wel lekker weg. De Mexicaanse rockers brachten in 2017 hun eerste EP uit en wonnen dat jaar ook de prestigieuze Wacken Open Air Metal Battle. Nu in 2020 is het tijd voor het eerste volwaardige stuk studiovlijt, genaamd ‘Endless Nights’.

Tien nummers lang stappen we in de rollercoaster terug de tijd in. Deze mannen halen hun inspiratie namelijk duidelijk uit de metal zoals die in de jaren 80 massaal werd gemaakt. Helaas is de productie ook vergelijkbaar met die uit de jaren 80. Het klinkt wat bedompt en gecomprimeerd. Een meer hedendaagse productie (meer open en dynamisch) had dit album zeker goed gedaan. Vooral om datgene dat de mannen laten horen prima is qua composities. Probeer je maar eens voor te stellen dat Judas Priest gemixt wordt met een hair metal band, dan krijg je een beetje een idee. Het meest in het oor springend is zanger Maxx Mendoza. Deze knaap heeft namelijk een prima bereik maar geen noemenswaardig accent. Ook het gitaarwerk van Sergio Guez en Nethuen P. is prima verteerbaar. De band varieert genoeg met snelle tracks als ‘Jet Ranger’ en ‘R.O.D. (Race Or Die). Nummers als ‘Mr. Lee’ of ‘Blinding Lights’ hebben een wat rustiger tempo en commerciëlere inslag. Alleen dat Bon Jovi achtige “woohoohoo” had wel wat minder gemogen. Absolute luistertips zijn ‘No Surrender’, een heerlijke midtempo beuker en het razende Loudness achtige ‘Final Prayers’.

Wat dan wel weer jammer is: hun social media is volledig in het Spaans. Een aandachtspuntje als je het verder wilt schoppen dan alleen Spanje en Latijns Amerika. Van de tien tracks zijn er ook twee Spaanstalig (‘Tormenta’ en ‘Nunca Más’). De band is dan ook vrij populair in het thuisland, dus dat is dan wel weer begrijpelijk, maar nu de band bij het Duits label Pride and Joy zit, moet het wel iets internationaler qua aanpak. En repareer meteen die Instagram en Twitter adressen even. Het oogt nu allemaal wel wat klungelig rondom de release van je eerste album als je tegen blanco webpages aanloopt. Je zal wel denken wat een gejank allemaal, maar dat komt eigenlijk voort uit het feit dat dit voor liefhebbers van melodieuze rock/metal gewoon een lekker album is die alle aandacht verdient.