Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Steel Panther

 

Satchel: “Het maakt ons geen reet uit wat anderen doen of wat voor muziek er op dit moment populair is, want wij hebben lang geleden al besloten dat dit onze looks zijn en dat dit ons geluid is.”

Je kunt zeggen wat je wil over de Amerikaanse glam metal formatie Steel Panther, maar ze zijn in ieder geval wel in staat geweest om deze muziekstijl weer prominent op de kaart te zetten en de grote schare fans die ze momenteel hebben bewijst dat ze dat op een erg goede manier doen. Voor de release van het nieuwe album ‘Heavy Metal Rules’ had Lords Of Metal de gelegenheid om even van gedachten te wisselen met drummer Stix Zadinia en gitarist Satchel, maar net zoals op het podium behoort serieus zijn niet echt tot de meest prominente karaktertrekken van beide heren. Tussen alle meligheid door heeft men toch de nodige (bruikbare) informatie gegeven betreffende het nieuwe album…
Door: Sjak Roks Ι 17 september 2019

Steel Panther is een hele tijd geleden gestart onder de naam Metal Shop en later als Metal Skool. Wat was de intentie die jullie hadden toen jullie begonnen met de band?
Stix Zadinia: Pussy…dat is waarom iedereen een band start. De enige intentie die we in onze beginperiode hadden was “let’s get some pussy”!

Satchel: En laat je niets wijs maken: dat is echt de enige reden waarom mensen een band starten…behalve misschien The B-52s, want die waren meer van “let’s get some dick”!

Hair metal en glam metal waren in die tijd niet echt populair meer, dus waarom besloten jullie om toch die stijl te gaan spelen?
Satchel: “Heavy metal fuckin’ rules, dude!” Wij wilden traditionele metal springlevend houden en de bands waar wij als kinderen naar luisterden en mee opgroeiden waren bands zoals Van Halen, Whitesnake, Ratt  en Def Leppard deden het in die periode niet zo goed. Wij zijn begonnen als coverband die nummers van onze helden speelden en we deden het zo goed dat we bijna alle shows compleet uitverkochten. Op een gegeven moment wilden we een echte jongen maken van Pinokkio en besloten we om ons eigen materiaal te gaan schrijven met de doelstelling om zulke kwalitatief hoogstaande nummers te schrijven dat onze helden jaloers op ons zouden worden.

In 2017 hebben jullie het album ‘Lower The Bar’ uitgebracht, wat heeft die plaat jullie gebracht?
Satchel: Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee hoe die plaat het vanuit een commercieel oogpunt heeft gedaan, want dat hou ik niet echt bij, maar het is in ieder geval wel één van mijn favoriete Steel Panther albums. Er staan een aantal van mijn favoriete nummers op zoals ‘That’s When You Came In’, ‘Goin’ In The Backdoor’ en ‘Wrong Side Of The Tracks (Out In Beverly Hills)’. We proberen bij elke nieuwe plaat om onszelf te verbeteren en er echt een killer album van te maken. Elke plaat is weer anders en er zullen altijd mensen zijn die het helemaal niets vinden, maar als wij als band het gevoel hebben dat we ons beste beentje voor hebben gezet hebben we ons doel bereikt want je kunt nooit iedereen tevreden stellen.

Kijken jullie ook zo terug naar het proces dat jullie doorlopen hebben met dit nieuwe album ‘Heavy Metal Rules’?
Stix Zadinia: Absoluut! Ik ben nog nooit zo opgewonden geweest over een nieuwe Steel Panther plaat. Natuurlijk is er altijd opwinding bij elk nieuw album, maar het feit dat we in dit stadium van onze carrière nog in staat zijn om zo’n kwalitatief sterke plaat uit te brengen bezorgt me kippenvel. We zijn nog nooit zo populair geweest en er is nog nooit zoveel aandacht geweest als nu voor ons, dus het is echt een goed moment om onderdeel te zijn van Steel Panther!

Satchel: Met wat wij doen zijn me immuun voor trends in de muziek business. Het maakt ons geen reet uit wat anderen doen of wat voor muziek er op dit moment populair is, want wij hebben lang geleden al besloten dat dit onze looks zijn en dat dit ons geluid is.

Wat ik persoonlijk wel stoer vind is dat jullie de video-clip voor ‘All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)’ oprekken naar een mini-film van zo’n negen minuten. Waarom besloten jullie hiertoe?
Stix Zadinia: Heb je de bloopers aan het einde ook gezien? Het maken van zo’n video is behoorlijk zwaar werk, maar we wilden ook laten zien hoeveel plezier we hier in hebben en hoe geweldig het is om onderdeel te zijn van Steel Panther. We hebben nog twee clips opgenomen, waarvan ‘Always Gonna Be A Ho’ nog voor de release datum van de plaat uitgebracht wordt. Wij doen alles zelf, hebben onze eigen platenmaatschappij, elk aspect van deze band wordt door onszelf gerund.

Satchel: Als je een visie voor je band hebt, weet je precies wat je moet doen. Hoe meer buitenstaanders je erbij haalt, hoe groter dat de problemen gaan worden. Buitenstaanders hebben altijd suggesties, die niet noodzakelijkerwijs het beste voor de band zijn. Iedereen wil graag meeprofiteren van het succes van een band, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Wij weten waar Steel Panther voor staat en wij zijn alleen geïnteresseerd in het maken van muziek waar wijzelf en onze fans van houden. We zijn zeker niet “fit for everybody” en dat willen we graag zo houden!

Er zijn negen nummers plus een intro op de plaat te vinden, maar hebben jullie nog meer materiaal geschreven en/of opgenomen tijdens de sessies voor ‘Heavy Metal Rules’?
Satchel: Nee en dat is ook een bewuste keuze. We leven in een tijdperk waar mensen alles kunnen verkrijgen op elk moment van de dag en daarom hebben ze niet meer het geduld om naar een plaat met zestien nummers te luisteren. De spanningsboog van mensen is gewoonweg een stuk korter dan vroeger en daarom hebben we gekozen om een tiental echt geweldige nummers op te nemen en het daar bij te houden. Veel klassieke platen uit het verleden hebben ook maar een speelduur van dertig tot veertig minuten en in mijn beleving zijn bands vaak te veel bezig geweest om de maximale speelduur van een CD te vullen, vaak ook onder druk van een platenmaatschappij, in plaats van te gaan voor echt kwalitatief goede songs.

Wat zijn jullie eigen verwachtingen van de nieuwe plaat?
Satchel: Ik verwacht dat iedereen in de wereld er naar gaat luisteren en dat ze hierdoor heavy metal fans worden!

Stix Zadinia: Dat betekent dus dat er zeven miljard mensen naar onze shows gaan komen! Man, wij worden echt groot!

Jullie hebben al behoorlijk wat bereikt met jullie platen en jullie optredens, maar wat zijn dromen die jullie nog steeds hebben naar de toekomst toe?
Satchel: Ik wil nog steeds seks met achttien meiden! Eigenlijk wil ik seks met alle meiden die ik tegenkom…

Zijn er nog zaken die jullie aan onze lezers kwijt willen?
Stix Zadinia: Ik zou jullie lezers willen verzoeken om Steel Panther een kans te geven en pas te oordelen nadat je onze muziek geluisterd hebt.

Satchel: “Give Steel Panther a chance and we’ll get in your pants!”

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.