Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Steel Panther – Heavy Metal Rules
Steel Panther Inc.
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Sjak Roks – 16 september 2019
Het is erg gemakkelijk om anno 2019 dit soort muziek af te doen als een slechte grap, maar daar zou je Steel Panther ernstig mee tekort doen.”
8/10

De Amerikaanse glam metal formatie Steel Panther is een typische “love them or hate them” band en de vele discussies die deze band al heeft losgemaakt binnen de metal community zullen met dit nieuwe, inmiddels vijfde full-length studio album ‘Heavy Metal Rules’ alleen maar verder aangewakkerd worden. Toch moet je concluderen dat deze oorspronkelijk als Metal Shop opgerichte groep (dat overigens kort daarna omgedoopt werd tot Metal Skool) gedurende hun carrière een behoorlijk grote fanbase heeft opgebouwd en dat is afgaande op wat men op hun albums tot op heden heeft laten horen wel begrijpelijk. Het materiaal van Steel Panther heeft namelijk een erg hoog “feel good” gehalte en neemt je mee terug naar de midden jaren tachtig toen de Sunset Strip van Los Angeles grotendeels toebehoorde aan bands als Poison, Ratt, Dokken, Quiet Riot en Mötley Crüe.

Het is erg gemakkelijk om anno 2019 dit soort muziek af te doen als een slechte grap, maar daar zou je Steel Panther ernstig mee tekort doen. Feit is en blijft namelijk dat dit zootje ongeregeld bestaat uit een aantal uitstekende muzikanten die echt wel weten waar ze mee bezig zijn en in staat zijn om erg aanstekelijke nummers te schrijven. Drummer Stix Zadinia en wandelende poederdoos bassist Lexxi Foxx vormen een solide ritme-sectie, gitarist Satchel levert een groot aantal lekkere riffs en solo’s af terwijl zanger en frontman Michael Starr laat horen over een erg sterk en krachtig stemgeluid te beschikken. Muzikaal staat een en ander dan ook als huis, al moet je natuurlijk wel enigszins open staan voor glam en hair metal uit de jaren tachtig, en dat wordt wederom bewezen door de negen aanwezige nummers (plus intro) op deze ‘Heavy Metal Rules’. Tekstueel gezien stelt het allemaal niet zoveel voor en als je enigszins gevoelig bent voor vrouwonvriendelijke lyrics moet je deze plaat absoluut vermijden, maar aangezien het zeker niet de doelstelling van Steel Panther is om genomineerd te worden voor de Nobelprijs voor literatuur, nemen we dat maar voor lief.

Na het intro ‘Zebraman’, dat afkomstig is uit de ‘Heavy Metal Parking Lot’ documentaire, wordt afgetrapt met de eerste single ‘All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)’ met een heerlijke riff van Satchel en prima vocalen van Michael Starr. De gemakkelijk meezingbare refreinen zorgen er voor dat de nummers van Steel Panther binnen “no-time” niet meer uit je hoofd te krijgen zijn en dat geld zeker ook voor deze sterke opener. ‘Let’s Get High Tonight’ is ook een lekker recht-toe-recht-aan glam metal nummer, maar men bewijst op ‘Heavy Metal Rules’ ook wel dat men tot meer in staat is dan alleen dit soort pure “party”-nummers. Zo wordt er door het gebruik van akoestische passages en piano-stukken de nodige afwisseling gebracht in nummers zoals ‘Always Gonna Be A Ho’ en de sterke afsluitende ballad ‘I Ain’t Buying What You’re Selling’.

Toch zijn het vooral de traditionele glam metal nummers die het meeste indruk maken zoals het al eerder genoemde ‘All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)’, ‘Fuck Everybody’ en ‘Sneaky Little Bitch’ en die live gegarandeerd voor een feestje zullen gaan zorgen. Voor de liefhebber van old-school glam metal zal dit album met zijn speelduur van nauwelijks zesendertig minuten veel te kort zijn, terwijl er daarentegen ook velen zullen zijn die deze plaat het liefst ritueel zouden willen verbranden. Hoe je het ook wendt of keert, Steel Panther is de afgelopen periode in staat geweest om glam metal weer op de kaart te zetten en dat verdient zeker het nodige respect. Verder toont ‘Heavy Metal Rules’ aan dat men nog zeker niet van plan is om op korte termijn hun leidende positie binnen het genre af te staan, want daar is deze plaat gewoonweg te sterk voor.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.