Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

SpiteFuel

 

Tobias Eurich: “Het album is inderdaad behoorlijk heavy uitgevallen maar ook dat is een snapshot van wie we nu zijn.”

Spitefuel? Er ging geen lampje bij mij branden bij het horen van de naam, maar toch is het recent uitgekomen ‘Flame To The Night’ alweer het derde album van deze Duitsers. Het is wel de eerste plaat met nieuwe zanger annex brulboei Phil Stahl. Volgens de band zelf is het een plaat die stilistisch behoorlijk afwijkt van de twee voorgangers. De voornaamste reden daarvan is het stemgeluid van de nieuwe zanger. De beste man zelf en hun gitarist Tobias Eurich vertellen wat meer over de nieuwe plaat en andere zaken.
Henk Biesterveld Ι 7 november 2019

Hey mannen, jullie nieuwe album ‘Flame To The Night’ is een eerste kennismaking met jullie band en ik moet zeggen dat het een prima plaat is. Kunnen jullie wat meer over jezelf en de band vertellen?
Phil: Ten eerste Henk, bedankt voor de complimenten en het interview. We zijn zeer blij dat je het album goed vindt. Ik ben Phil, zanger van de band en schrijf het leeuwendeel van de teksten. Naast me zit mijn maatje Tobi, een van de gitaristen en de componist van de muziek. Verder bestaat de band uit Timo (gitaar), Matt (bas) en Björn (drums). We hebben het enorm naar onze zin met de band, de optredens en het maken van muziek.

Dit is het eerste album met Phil. Hoe zijn jullie met hem in contact gekomen en waarom is de vorige zanger (Stefan Zörner) vertrokken?
Tobi: Dit is inderdaad de eerste keer dat we met Phil hebben gewerkt in de studio. Een gezamenlijke vriend vertelde ons dat hij een band zocht net op het moment dat wij op zoek waren naar een zanger. Het was dus een mooie samenloop van omstandigheden dat we elkaar vonden in de zomer van 2018. Stefan had de band een paar weken daarvoor verlaten omdat hij iets anders wilde proberen. Er is echter geen ruzie of wrok naar elkaar.

Op de vorige albums was een wat meer traditioneel heavy/power metal geluid te horen. Op dit album is de sound meer modern, bijna metalcore achtig. Was dit een natuurlijke verandering?
Phil: Ja dat was het zeker aangezien ik een heel andere zanger ben dan Stefan.

Tobi: We zitten niet vast aan een bepaalde richting en de zanger geeft ons net die speciale noot. De krachtige stem van Phil is eigenlijk een nieuw handelsmerk. Het album is inderdaad behoorlijk heavy uitgevallen maar ook dat is een snapshot van wie we nu zijn. Misschien is het volgende album wel meer hardrock georiënteerd. Dat zou zo maar kunnen.

Het geluid van het album beviel me erg goed. Een heavy productie waarbij alle instrumenten duidelijk aanwezig zijn in de mix. Wie was daarvoor verantwoordelijk?
Phil: We hebben het album opgenomen in de Gernhart Studios en werkte met Martin Buchwalter die eerder werkte met Destruction en het laatste Tankard album heeft geproduceerd. We wilden een direct en sterk geluid om onze stijl te benadrukken. Het is een zeer krachtige productie geworden en dat is ook precies hoe het had moeten zijn.

Jullie deelde het podium al met bands als onder andere Primal fear en Mystic Prophecy. Zijn er al tourplannen voor het nieuwe album?
Tobi: We vinden het ten eerste geweldig om op te treden. Dat is het beste gedeelte van muziek maken. Dat gezegd hebbende gaan we zeker ook een hoop live shows doen. Er zijn al wat dingen gepland. Helaas nog geen volledige tour van een paar weken maar wel veel optredens in 2020.

Wie ontwierp de prachtige album cover?
Phil: De hoes is ontworpen door een goede vriend van ons, Thomas Bernhardt van Godskill. Hij heeft er veel liefde voor detail in gestopt en er zitten wat “easter eggs” vanuit elk nummer in verstopt.

Kunnen jullie wat vertellen over de teksten? Waar haal je de inspiratie vandaan?
Phil: Bijna alles kan een inspiratiebron zijn. Vaak krijg ik inspiratie als ik aan het autorijden of trainen ben. Overigens gaan de teksten gewoon over alledaagse zaken.

Ik vergeleek in mijn review jullie sound met Avenged Sevenfold en Trivium maar hoorde ook zeker klassieke heavy metal invloeden. Wie zijn jullie helden?
Phil: Mijn helden zijn Corey Taylor, Sully Erna en Ivan Moody. Maar daarnaast luister ik ook naar Frank Sinatra en Johnny Cash bijvoorbeeld. Diversiteit is wat mij betreft de sleutel tot inspiratie.

Tobi: Ik denk dat de klassieke invloeden bij de andere gitarist Timo en mij vandaan komen. Ik hou enorm van klassieke hardrock als Mötley Crüe, Guns N’ Roses. Ook bands als Machine Head kan ik zeker waarderen. Ook luister ik naar hele oude “Old School Metal” als Dvorak en Tschaikowsky.

Hoe ziet de weg naar wereld dominantie eruit voor Spitefuel, mochten jullie plannen hebben in die richting.
Phil: Haha, en of we plannen hebben. We werken elke dag het opzetten van de perfecte misdaad! Als het album uit komt werken we 24/7 aan promotie, optredens en misschien beginnen we ook wel weer te werken aan nieuw materiaal. We zien wel wat er gebeurt. We zijn in ieder geval nog lang niet klaar!

Als laatste, gefeliciteerd met het nieuwe album. Mijn vragen zitten erop. Mocht er nog iets vergeten zijn of als je nog iets wil toevoegen dan is nu je kans.
Aan iedereen! Wij zijn Spitefuel. Geniet van ons album ‘Flame To The Night’, support underground muziek, bezoek onze shows of boek ons zodat

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.