Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Human Fortress

 

Todd: “Ik ben het met je eens dat we meer folky, middeleeuwse en epische invloeden hebben op dit album. Dit is een flinke verrijking voor het geluid van Human Fortress en is nu al deel van onze identiteit.
Human Fortress is nog steeds geen grote naam in de Duitse metal wereld. Dat terwijl ze toch typisch Duitse power metal maken en nog wel van de hoogste kwaliteit waarmee ze niet onderdoen voor menig bekendere landgenoot. Tja, de grote doorbraak is natuurlijk ook een kwestie van veel geluk en dan moeten verschillende dingen toch net even een beetje meezitten. Een van die dingen kan een beetje aandacht van de schrijvende pers zijn en daarom vond ik de release van hun nieuwste album ‘Reign Of Gold’ een goede reden om de band weer eens aan de tand te voelen. Dus hieronder een gesprekje met gitarist Todd, oprichter en eigenlijk de enige constante factor in een band met tumultueuze geschiedenis.
Jori van de Worp Ι 11 december 2019

Hey Todd, gefeliciteerd met het uitbrengen van jullie nieuwste album ‘Reign Of Gold’. De laatste keer dat we elkaar gesproken hebben was rond de release van ‘Thieves Of The Night’. Hoe is het leven geweest de drie jaar die sindsdien gepasseerd zijn?
Ha Jori, leuk om weer met je te praten. We proberen elke twee jaar een nieuw album uit te brengen. Maar er zijn dit keer redenen geweest waarom dit niet gelukt is. Twee maanden na de release van ‘Thieves’ hebben we ‘Defenders Of The Crown’ opnieuw uitgebracht op Massacre Records. Voor ons was het erg belangrijk om het geluid wat op te frissen, daarom hebben we het album geremasterd. Ten tweede vonden we het een goed idee om er bonusmateriaal aan toe te voegen. Probleem: we hadden niks. Ik herinner me dat Volker en ik door oude tapes gingen die we in de oefenruimte hadden opgenomen. Wonderbaarlijk genoeg vonden we een nummer wat bijna klaar was, en ook nog ‘Human Fortress’ heette. We wilden echter geen bonusmateriaal met een andere zanger uitbrengen. Zoals je misschien weet heeft Jioti een beschadiging aan zijn stembanden. We hebben het hem toch gevraagd en hij stemde eigenlijk direct toe, en hij heeft er iets fantastisch van gemaakt! Het tweede bonusnummer ‘We Are Legion’ is een gloednieuw nummer wat ik met Dirk Liehm en Jioti heb geschreven. Na de re-release van ‘Defenders’ zijn we begonnen aan het schrijven voor ons nieuwe album. In de lente van 2017, nam Seeb van Orden Ogan contact met ons op om te vragen of we support wilden zijn voor de release shows van hun nieuwe plaat ‘Gunmen’. Tegen Seeb konden we geen nee zeggen natuurlijk, dus zijn we gestopt met schrijven en doken we voor een paar maanden de oefenruimte in om te repeteren voor deze shows. Toen we eenmaal terug aan het werk gingen voor het album vonden we het nog niet goed genoeg, dus hebben we AFM om meer tijd gevraagd. We hebben Tommy Newton gevraagd om drums en zang op te nemen en het geheel te mixen. Natuurlijk kwamen er ook nog wat technische problemen om de hoek, en we moesten wachten tot Tommy de boel klaar had. Deze zomer was het eindelijk zover, en nu zijn we dus hier!

Ik vond ‘Thieves Of The Night’ een te gek album drie jaar terug en dat vind ik eigenlijk nog steeds. Dus je kan je voorstellen dat ik hoge verwachtingen had van ‘Reign Of Gold’. Maar verdorie, jullie hebben het hem weer geflikt! Vooral de eerste twee nummers na het intro zijn één feest van herkenning. Is dat waarom jullie ‘Thunder’ en het titelnummer vooraan hebben gezet?
Dit is de eerste keer dat we een intro op het album hebben gezet. Normaal doen we dat niet omdat veel mensen dat toch gelijk overslaan. We hebben ‘Thunder’ als opener gekozen omdat het een retesterk refrein heeft waar je zo op mee kan zingen.

Na die twee eerste nummers krijgen we ‘Lucifers Waltz’, wat niks lijkt op enig ander stuk werk wat jullie ooit met Human Fortress gemaakt hebben. Kan je ons iets meer vertellen van dit nummer? Waar kwamen de ideeën vandaan en waar gaat het over?
Het was Dirks idee om een nummer in driekwartsmaat te schrijven. Zijn eerste versie klonk al erg veelbelovend en we wilden hier iets speciaals van maken. Een duistere atmosfeer, diep gestemde gitaren en epische melodieën. Ik vind het een te gek nummer! Het verhaal gaat over een danser die een deal sluit met de duivel om de beste danser ter wereld te worden. Op een dag eiste de duivel zijn deel van de deal op. De danser verloor zijn talent en danste de waltz van Lucifer voor een laatste keer.

Ook in veel van de volgende nummers zitten meer orkestrale elementen, waardoor ‘Reign Of Gold’ meer symfonisch aanvoelt dan ‘Thieves Of The Night’. Kunnen we stellen dat Human Fortress de eigen grenzen aan het verruimen is?
Voor mijn gevoel hadden we die elementen ook wel op ‘Raided Land’ en ‘Thieves’. Tommy heeft die elementen alleen meer op de voorgrond gemixt dan Seeb dat deed. Ik ben het met je eens dat we meer folky, middeleeuwse en epische invloeden hebben op dit album. Dit is een flinke verrijking voor het geluid van Human Fortress en is nu al deel van onze identiteit.

In ons laatste interview had je het erover dat je graag meer live zou spelen. Intussen zijn we drie jaar verder en hebben jullie alleen gespeeld op die twee release shows van Orden Ogan waar we het al over hadden. Ik was er bij eentje bij en dat smaakte zeker naar meer. Is er nieuws te vertellen op dit front?
Leuk dat je erbij was! Jammer dat we niet even hebben kunnen kletsen, maar laten we dat de volgende keer doen! Afgelopen lente hebben we een contract getekend met Lucky Bob Music Agency. Dit zal ons aan meer live shows moeten helpen, we zijn blij nu onderdeel te zijn van de Lucky Bob familie.

Iets anders dan. Je voormalige bandgenoten die na ‘Eternal Empire’ de band hebben verlaten en Ember Sea zijn begonnen, hebben twee jaar geleden hun tweede album uitgebracht. Heb je het geluisterd? Is er überhaupt nog contact?
Nee ik heb er niet naar geluisterd, ik heb geen contact meer met deze jongens. Ik maak alleen af en toe wat royalties van onze oude albums naar ze over.

Nadat jullie klaar zijn met alles wat bij de release van het album komt kijken, wat zijn de volgende stappen die Human Fortress als band gaat zetten?
We hopen dat we op een paar festivals kunnen spelen komende zomer.

Dat was alles wat ik dit keer voor je had opgeschreven, dus dankjewel dat je weer wat tijd hebt genomen voor de Nederlandse fans. Is er nog iets wat je aan ze kwijt wilt?
Doe de groeten aan iedereen die je kent en waarvan je weet dat ze fan van ons zijn. Dank jullie wel voor alle steun!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.