Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Bible Black Tyrant

 

Aaron Edge: “Dit nieuwe album heeft teksten van mijzelf waarin het verhaal van het lijden en de marteling dat het menselijk bestaan heet omschrijft.”
Bible Black Tyrant bracht onlangs hun tweede opus, ‘Encased In Iron’ uit. Binnen de enorme muren van geluid die de nummers omvatten spelen zich loeizware maar op een duistere, vreemde manier toch uiterst elegante verhalen af. Verhalen waar je naar blijft luisteren en daarom de nodige vragen opriep bij ondergetekende. Ik legde ze voor aan Aaron Edge, de helft van dit illustere duo.
Bart Meijer Ι 10 maart 2020

Gefeliciteerd met jullie tweede plaat als Bible Black Tyrant. Enthousiast over het nieuwe album?
Dankjewel, en ja, dat zijn we zeker. Werken met Gero van Argonauta (label) is een groot plezier en Tyler en ik vinden het erg prettig om samen te werken.

Omdat jullie beide ook deel uitmaken van andere bands ben ik nieuwsgierig hoe en waarom Bible Black Tyrant is ontstaan.
Ik ben al vele jaren fan van Tyler’s manier van drummen, zowel in zijn huidige als vorige projecten. Vooral wat hij met Gentry heeft gedaan. Toen ik hem benaderde voor een opname project bleek hij daar net zo voor te porren als ikzelf.

Als ik het goed heb is de naam van jullie band deels afkomstig uit ‘The Legend Of Sleepy Hollow’. Waarom deze naam?
We vonden het een goed idee om een omschrijvende zin te gebruiken, “Bible Black Tyrant”. Het past met name goed bij onze eerste uitgave waar het merendeel van de teksten hervormsels waren van de leer van ene Anton Szandor LaVey. Ik denk dat iedereen hem wel kent – schrijver, muzikant, occultist en stichter van de Church Of Satan. Dit nieuwe album heeft teksten van mijzelf waarin het verhaal van het lijden en de marteling dat het menselijk bestaan heet omschrijft. Het is verbonden met het thema van de film ‘Sleepy Hollow’ omdat de moeder van Ichabod (hoofdpersonage in die film) in een ijzeren maagd moest lijden. Elk van de tracks vertegenwoordigt pijn ervaren door één van de vijf zintuigen.

Heb je een bepaalde blik op religie?
Ik kan niet voor Tyler spreken, maar dat hij deel wilde uitmaken van dit project maakt het voor mij makkelijker om dit als antwoord te geven: georganiseerde religie, met name het Christendom, heeft meer kwaads dan goeds teweeg gebracht.

Doom muziek heeft de neiging om niet alleen de emoties van de luisteraar in vervoering te brengen, maar het is op één of andere manier ook opwekkend. Hoe kan dit?
Opwekkend? Daar ben ik het niet mee eens.

Binnen al het geluid van ‘Encased In Iron’ is een bijna verborgen melodie die door de nummers heengaat. Het brein heeft tijd nodig om dit te absorberen en dat is deel van de magie van dit album. Is dit bewust gedaan?
Zeker weten. Er zit melodie in alle muzikale ondernemingen waar ik de riffs voor schrijf. Naar mijn mening wordt muziek al gauw saai als er geen dynamiek, harmonieën, melodie en snelheidswisselingen in zitten.

Als een duo waarvan jij het leeuwendeel van de instrumenten bespeelt, wat is jullie creatieve proces? Wie brengt wat naar de tafel?
Wat een goede vraag; Tyler en ik hebben nog nooit muziek geschreven en opgenomen terwijl we in dezelfde kamer waren. Andy Patterson stuurt mij de drum tracks van Tyler vanuit zijn studio in Salt Lake. Ik vorm dan de riffs om die tracks heen en pas die aan terwijl ik bezig ben. Al mijn materiaal en structuur wordt gecreëerd om samen te gaan met wat Tyler al heeft vastgelegd. Het is een moeilijke, tijdrovende en erg bevredigende manier om nummers te maken. Ik begon met het maken en uitgeven van platen op deze manier in 2013 nadat ik door een aantal ernstige gezondheidsproblemen niet meer met andere muzikanten kon afspreken. Zes jaar later begon ik muziek te spelen met een ander mens in dezelfde kamer als ik. Het was bevrijdend op alle vlakken om mijn gezondheid weer op orde te hebben – zij het tot op de dag van vandaag onder zware medicatie.

Is het makkelijker of moeilijker om een band van twee personen te zijn?
Makkelijker. Dat gezegd hebbende, het kan een stuk creatiever zijn wanneer meerdere mensen hun bijdrage aan de songs en structuur leveren. Maar ik geniet wel echt van het moeilijke creatieve proces van een aantal van mijn projecten, zoals ik met Bible Black Tyrant heb, of bijvoorbeeld Process Black en Lumbar.

Heb je bij het ontbijt liever zwarte koffie of het bloed van onschuldigen?
Haha, de ene keer zwarte koffie en de andere keer vegan melk. Tyler heeft zelf kinderen en zal hoogst waarschijnlijk tegen het consumeren van onschuldigen zijn.

‘Encased In Iron’ is een stuk korter dan voorganger ‘Regret Beyond Death’. Is het belangrijk hoe lang een album duurt of gaat het puur om kwaliteit?
Het afleveren van emotie en het dynamische bereik is het allerbelangrijkst. Ik denk nooit na over de lengte van een album, tenzij ik aan het editen ben voor vinyl. Dat kan nog wel eens ingewikkeld zijn, wetende dat je per kant van de plaat maar een bepaalde tijd hebt. Ik heb wel wat interessante dingen gedaan met die gedachte in mijn hoofd.

Alhoewel dit geen death metal is doen bepaalde stukken in de muziek me denken aan (de technische aspecten van) Morbid Angel, ‘Covenant’ era. Wat zijn een aantal van jouw muzikale invloeden?
Ik luister naar alles, variërend van klassiek tot jazz, van oude countrymuziek tot swing en alle vormen van distorted genres. Van het zwaardere spul luister ik het minst naar black en death metal, dus het is moeilijk om namen binnen die genres te noemen van bands die mij beïnvloeden. Ik vind teveel bands goed om deze vraag te beantwoorden, alles waar ik naar luister doet iets met me.

Ben je naar de school van seks, drugs en rock ‘n roll geweest? Of was het iets anders waardoor je geïnteresseerd raakte in de wondere wereld van de zware muziek?
Daar ben ik inderdaad heen geweest, maar ik haalde overal onvoldoendes in. Ik ben door het land gereisd met mijn eigen bands of als merch en stage crew voor grotere bands. Dat was erg belonend, niet qua geld maar wel wat levenservaring betreft. Muziek heeft me zowel geruïneerd als rijk gemaakt.

Waar halen jullie de tijd en energie vandaan om in Bible Black Tyrant te stoppen en hoe hou je deze band gescheiden van jullie andere projecten?
Mijn sociale leven naast mijn reguliere baan bestaat uit het twee keer per week bezoeken van de sportschool, twee keer per week oefenen met de band en de rest van de avonden zit ik in de studio. Ik ben een beetje een kluizenaar sinds mijn scheiding in 2014 en dat geeft me een heleboel tijd om kunstzinnig productief te zijn. Iets waar ik nooit genoeg van zal krijgen.

Wat ligt er nog in het troosteloze verschiet van Bible Black Tyrant?
Geen tour, maar misschien nog een album? Ik zou het geweldig vinden als dat gebeurt.

Tot slot, wil je nog iets kwijt?
Bedankt voor de interesse in ons en onze muziek. Het ga jullie goed, en doe wat juist is.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.