Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Interloper – Search Party
Nuclear Blast
Release datum: 11 juni 2021
“een aanrader voor de liefhebbers van technische powermetal met een dikke vette rauwe rand”
7.8/10
Erik Boter I 11 juni 2021

Na een drietal voorzichtige starts in de vorm van twee singles (‘Wishful Thinking’ uit 2018 en ‘Glasshouse’ van een jaar later) en een EP (‘A revenant Legacy’ uit dit jaar) is ‘Search Party’ de echte aftrap voor het Californische Interloper (“Indringer”). Het trio zit muzikaal ergens tussen Scar Symmetry en Gojira in, dus verwacht bij een luisterbeurt van dit album stevige en technische powermetal die hier en daar tegen death metal aanschuurt. Dat laatste is vooral het geval wanneer zanger/gitarist Andrew Virrueta zijn brulstem opzet. De man beschikt echter ook over een prima cleane stem wat de vergelijking met een band als Scar Symmetry verklaart.

Volgens de bio die ik bij het promo exemplaar van het album te lezen kreeg, maakt Interloper ‘a new kind of music’. Dat ben ik niet geheel met de schrijver eens, want hoewel de snelle, technische nummers staan als een huis (puike productie!) is er nergens sprake van bijzondere originaliteit. Dat de heren hun instrumenten beheersen is goed te horen in de knallende opener ‘Pathkeeper’. Muzikaal vallen vooral de puntige en messcherpe gitaarpartijen op. De van Aenimus afkomstige Miles Baker laat zich wat dat betreft prima gelden, ook in de solo’s.

‘Dreamlands’ laat de veelzijdigheid van Interloper horen. Na een vrij rustige start knallen de drums en gitaren erin maar blijft het, met name door de vocalen, een melodieuze track. Totdat Virrueta zijn grunt opzet, dan is het even echt beuken geblazen. De ondersteunende toetsendekentjes maken het nummer ook sonisch helemaal af.

Titeltrack ‘Search Party’ is over het geheel wat rustiger maar de reactie daarop heet ‘The Wishing Well’, wat qua bruutheid de meest indrukwekkende track van het album is. Het reguliere album sluit af met de snelheidsmaniak ‘Baring Teeth’. Daarna worden we nog getrakteerd op de Duran Duran cover ‘Rio’ die hoegenaamd niets toevoegt aan het origineel van de Engelse band uit 1982. Zelfs het toetsenriedeltje waarop het nummer is gebouwd is één op één overgenomen in deze cover. Daar had meer in gezeten.

Samenvattend brengt Interloper met ‘Search Party’ helemaal geen slecht album uit dat zeker een aanrader is voor de liefhebbers van technische powermetal met een dikke vette rauwe rand.