Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Infector – Let The Infection Begin
Defense Records
Release datum: 06 december 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 05 februari 2020
“True Thrash Metal Militia.”
7.5/10

Met de Cubaanse metal scene ben ik eigenlijk helemaal niet bekend, maar dat is niet zo gek, want muziek met Amerikaanse invloeden werd in 1961 verboden door de voormalig communistische leider Fidel Castro. Fidel Castro werd in 2008 opgevolgd door zijn broer Raúl Castro die een milder beleid voerde en sinds enkele jaren zijn de regels in Cuba dan ook versoepeld en mogen bands van buiten Cuba ook weer in het land optreden. De metalscene in Cuba is nog steeds niet groot met circa 100 bands op een bevolking van 11 miljoen inwoners en volgens mij is er nog geen enkele metalband uit Cuba internationaal doorgebroken. Maar wat niet is kan nog komen.

Infector uit de hoofdstad Havana is naar eigen zeggen de jongste thrash metal band uit Cuba. De band werd in 2016 opgericht door gitaristen Franh Josué Carmenate en Javier Marrero en later gecompleteerd met bassist Jose Luis Ferrando. In deze samenstelling werd in 2017 de eerste 4-track EP ‘Anthrax Warhead in Place’ uitgebracht met daarop drie eigen composities en een cover van Metallica’s ‘Whiplash’. Gitarist Javier Marrero en bassist Jose Luis Ferrando werden ondertussen vervangen door gitarist Fabo R. Castillo en bassist Jose Hernandez. Met ‘Let The Infection Begin’ presenteert het drietal nu hun eerste volledige CD dat uitgebracht wordt via het Poolse label Defense Records.

De mannen van Infector hebben zich met name laten inspireren door de tachtiger jaren thrash metal van Exodus, maar hebben ook goed geluisterd naar wat de nieuwere lichting thrash bands als Municipal Waste, Violator of Warbringer te bieden hebben. Infector past wat dat betreft muzikaal perfect in datzelfde rijtje bands en niet voor niets sluiten ze het album af met een coverversie van Municipal Waste’s ‘Born To Party’. De heren gebruiken bij gebrek aan een drummer een drumcomputer, waardoor de drumpartijen wel een beetje klinisch en monotoon klinken, maar de old school thrash metal riffs voorzien van de nodige gierende solo’s gecombineerd met de agressieve (samen) zang weten dit euvel redelijk te verbergen. Daarnaast slaagt het trio er op hun debuutalbum in de aandacht erbij te houden met hun aanstekelijke riffs en refreinen. Infector heeft niet het meest originele geluid, maar de agressie en het enthousiasme dat van de songs afspat maken van ‘Let the Infection Begin’ een prima album, zeker voor een debuut, en al helemaal wanneer je eerder genoemde bands tot je favorieten rekent.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.