Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Illdisposed – Reveal Your Soul For The Dead
Massacre Records
Release datum: 23 augustus 2019
Tekst: Sicktus – 09 augustus 2019
“Vette tracks en instant moshpit creating monsters? Check. Grijnsopwekkendedeathmetalkrachten? Check”
8.9/10

Zaagzaag-groove…. Zaagzaag-groove…. Timmertimmertimmerzaag… Riffriffzaagtimmerzaagbruuuuuul…..

Hey, wat had je dan verwacht? Met het openingsduo ‘Reveal Your Soul…’ en ‘…For The Dead’ zetten de Deense veteranen meteen de loodzware toon: u wilde Illdisposed? U krijgt Illdisposed. Aarhus Annihilation Attack, baby! Verwacht dus lompe grooves, zware riffs, voortdenderend roffelwerk, pakkende hooks en melodieën, één van de botste brulboeien uit de scene en overall een schijf met een hele dikke dosis death metal OOOOMPH in je bakkes! Over ooomph gesproken, de door Dan Swanö verzorgde mix maakt het door Jakob Batten en Co. opgediende smulpapen gerecht nog net dat ene fijne, kleine tikkie lomper en zwaarder. Dijk van een productie.

Dit is trouwens de tweede plaat met drummer Rasmus Schmidt achter de pannen en of het komt doordat hij inmiddels wat meer op z’n gemak op de drumkruk zit, of gewoon is mee geëvolueerd met de rest van de band, geen idee, maar de man drukt op ‘Reveal Your Soul For The Dead’ hier en daar toch echt lekker vet z’n daverende stempel, meer dan op de voorganger.
Ik was behoorlijk lyrisch over die vorige release, ’Grey Sky Over Black Town’ (2016) en ook ‘Reveal Your Soul For The Dead’ mag er weer meer dan wezen. Toch scoort ‘ie net ietsje lager. Waar dat nou precies in zit, is eerlijk gezegd moeilijk de vinger op te leggen; ‘Reveal…’ is net een tik minder agressief in vergelijk met z’n voorganger, maar maakt dat meer dan goed in de categorie ‘lomp & zwaar midtempo maaien’. Er staan er op deze schijf een paar tracks die het botte en groovende element helemaal waarmaken, maar in het ‘stiekem-fucking-catchy’ vakje niet zo hoog scoren. Nou is er helemaal niks mis met rechtoe-rechtaan stampwerk, maar de lat ligt bij Illdisposed gewoon hoog. En het merendeel van de tracks is toch echt keiharde death metal doping van het Oostblok-pre-anti-doping-authoriteit-tijdperk kwaliteit. Qua overall toon en sfeer iets minder melancholisch en meer stomp voor je waffel? Ja, kan, maar dat is op zich ook niet per se vervelend. En niks mis met een band die zichzelf af en toe op nieuw uitvindt. Ok, met heule kleine babystapjes dan in dit geval, maar vooruit…

Dus, conclusie: dijk van een plaat, met een dijk van een productie, check. Vette tracks en instant moshpit creating monsters? Check. Grijnsopwekkendedeathmetalkrachten? Check. Ok, ik moet dus niet zo miepen. De lat lag na de vorige schijf erg hoog, maar ook dit is gewoon weer een ijzersterke, swingende bulldozer van deze Denen! Favo tracks: ‘…For the Dead’, ‘We Are One’ en ‘She’s Not In Our Way’.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.