Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Heavy Pettin’ – Best Of
Burnt Out Wreckords
Release datum: 27 november 2020
“Mocht je Heavy Pettin’ dus nog niet kennen, dan is deze verzamelaar zeker een goede eerste kennismaking die je zeer waarschijnlijk zal verleiden tot de aanschaf van ‘Lettin’ Loose’, want daar was deze Schotse band echt op hun best.”
Sjak Roks I 15 november 2020

In november 2019 werden alle drie de reguliere releases van deze uit Glasgow, Schotland afkomstige hardrock-band, zijnde ‘Lettin’ Loose’ uit 1983, ‘Rock Ain’t Dead’ uit 1985 en ‘Big Bang’ uit 1989, reeds opnieuw uitgebracht op het Burnt Out Wreckords label, en dus ontgaat me het nut van deze op datzelfde label uitgebrachte verzamelaar een beetje. Wellicht dat men tot doelstelling heeft om de mensen met een smalle beurs een eerste financieel toegangelijke kennismaking mogelijk te maken met Heavy Pettin’, maar in mijn beleving kun je dan beter het uitstekende debuut ‘Lettin’ Loose’ aanschaffen daar het eerste album verreweg superieur was aan al het overige materiaal dat men daarna op de markt bracht.

Nummers als ‘In And Out Of Love’, het aanstekelijke ‘Love Times Love’, ‘Rock Me’ en vooral de kraker ‘Hell Is Beautiful’ klinken anno 2020 nog steeds erg sterk en gelukkig zijn deze nummers dan ook onderdeel van deze ‘Best Of’ verzamelaar. Opvolgers ‘Rock Ain’t Dead’ en vooral ‘Big Bang’ klonken een stuk melodieuzer en vooral commercieler en dat valt des te meer op als je de beste nummers van deze twee albums naast de geweldige songs van het debuut zet. Dat zorgt er voor dat deze ‘Best Of’ een beetje onevenwichtig klinkt, maar door de in voldoende mate aanwezige kwaliteit van het geoffreerde song materiaal desalniettemin wel gezien kan worden als een prettige eerste kennismaking met Heavy Pettin’, mocht je nog niets van dit vijftal in huis hebben.

Door het uitblijven van de nodige support van hun toenmalige label Polydor besloot de band destijds in 1988 de handdoek in de ring te gooien, vreemd genoeg dus één jaar voordal de derde plaat ‘Big Bang’ door FM Records uitgebracht werd. Je kunt dus wel concluderen dat de band wel aanvoelde dat ook ‘Big Bang’ ondanks zijn veelbelovende titel niet het succes zou gaan brengen wat men op basis van hun fantastische debuut wellicht wel verdiend had. In 2017 hebben gitarist Gordon Bonnar en zanger Steve “Hamie” Hayman de band weer nieuw leven ingeblazen en inmiddels heeft men eerder dit jaar in eigen beheer de vier-track EP ‘4 Play’ uitgebracht, als voorloper voor de naar verwachting nog te verschijnen vierde full-length plaat. Nu heb ik deze EP volledig gemist, dus ik weet niet of de heropgerichte Heavy Pettin’ stilistisch gezien weer is teruggekeerd naar het prima debuut, maar dat zou mijns inziens wel de meest verstandige keuze zijn. Totdat die vierde plaat dan ook daadwerkelijk het levenslicht zal gaan zien, kun je je tot die tijd wellicht vermaken met deze ‘Best Of’ verzamelaar.

De meeste liefhebbers zullen echter of de originelen uit de jaren tachtigs of de heruitgebrachte versies van vorig jaar al wel in hun bezit hebben. Mocht dat niet het geval zijn, dan geeft deze ‘Best Of’ een eerlijk overzicht van Heavy Pettin’s totale oevre, daar ze daadwerkelijk de beste nummers van hun drie albums hebben geselecteerd (hoewel ik ‘Victims Of The Night’ wel mis). Mocht je Heavy Pettin’ dus nog niet kennen, dan is deze verzamelaar zeker een goede eerste kennismaking die je zeer waarschijnlijk zal verleiden tot de aanschaf van ‘Lettin’ Loose’, want daar was deze Schotse band echt op hun best. Laten we maar eens afwachten wat de mogelijke vierde plaat ons zal gaan brengen…

Tracklisting:

 1. In And Out Of Love
 2. Sole Survivor
 3. Born To Burn
 4. Northwinds
 5. Love Times Love
 6. Lonely People
 7. Devil In Her Eyes
 8. Two Hearts
 9. China Boy
 10. Don’t Call It Love
 11. Rock Me
 12. Throw A Party
 13. Rock Ain’t Dead
 14. Hell Is Beautiful