Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Graveir – King Of The Silent World
Impure Sounds
Release datum: 17 februari 2020
“Alleen al door de aanwezigheid van ‘Bathed In Acheron’ zou het album een dikke 7/10 verdienen!”
8.5/10
Koen Smits I 27 april 2020

Het is een feit dat Australië niet het grootste land wat betreft black metal is, maar regelmatig stapt er toch een band naar voor met meer dan uitstekend materiaal. Denk maar aan Frostveil, Runespell, Drowning The Light, Consummation of Order Of Orias en reken daar deze Graveir ook maar bij. De band is opgericht in 2014 en na het zelf uitgebrachte debuutalbum ‘Iconostasis’ uit 2016 komen zij nu met hun tweede album, genaamd ‘King Of The Silent World’. De leden hebben een allemaal een andere muzikale voorgeschiedenis: zo zijn er die vooral in black metal getinte bands gespeeld hebben, maar zanger Gloom bijvoorbeeld heeft een death metal verleden, terwijl gitarist Emaciation in een doom/death band en zelfs een power metal band speelt.

Die diversiteit is ook wel een beetje te horen in de muziek van Graveir. De vocalen van Gloom doen denken aan die van Tomas Lindberg van At The Gates, wat eigenaardig lijkt op een black metal album, maar het blijkt perfect te werken. Er zijn ook doom invloeden te horen, en zo valt de black metal die men speelt niet in één vakje te steken. Het is geen traditionele black, geen symfonisch gedoe, geen rauwe of atmosferische black, wel veelal midtempo, sfeervol, dreunend zwart metaal met een licht progressieve en soms ook depressieve insteek. Er zijn ook dissonante passages, Blut Aus Nord? en post black arrangementen te ontwaren, genre Harakiri For The Sky, wat het album alleen maar interessanter maakt. De onverwachte tempowisselingen doen er nog een schepje bovenop. Het duurt enkele nummers voor ik volledig mee ben, maar wanneer ‘The Fetch Of Crooked Spine’ de kwaliteiten van Graveir blootlegt, ben ik volledig mee en dat is dan nog maar de aanloop naar het ronduit schitterende ‘Bathed In Acheron’! Individueel gezien misschien wel het best geschreven black metal nummer dat ik dit jaar al gehoord heb. Een rockerig, ruig, melodieus, hypnotiserend drama met een verdomd sombere sfeer a la Medico Peste dat je helemaal verteerd.  Het album heeft me nu in z’n greep en zal me niet meer loslaten tot de laatste noot van het akelig goed opgebouwde en bedwelmende ‘Father, Devourer’ uitgestorven is. ‘King Of The Silent World’ komt uit via Impure Sounds, het kleine maar fijne Australisch label dat vorig jaar de ruwe diamant ‘Grievous’ van Convulsing nog op vinyl uitbracht en beloftevolle bands als Dødknell en Ploughshare op het rooster heeft.

Over het algemeen is ‘King Of The Silent World’ dan toch het best te omschrijven als een sfeervol black metal album, met daarin trage, slepende stukken waar men mee bewijst dat black metal niet om snelheid of agressiviteit gaat, maar om het gevoel dat men over weet te brengen. Missie 100% geslaagd en alleen al door de aanwezigheid van ‘Bathed In Acheron’ zou het album een dikke 7/10 verdienen!