Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Gojira, Employed To Serve & Alien Weaponry, in 013, Tilburg – 13 juli 2022 juli 2022

“Gojira is in relatief weinig tijd razend populair geworden en dat zie je ook aan deze tour door Europa die zo goed als helemaal uitverkocht is”
Gojira met Alien Weaponry en het voor mij onbekende Employed To Serve in de 013 in Tilburg is altijd wel de moeite om voor een paar uur naar Tilburg te verkassen. Aan het aantal mensen wat al voor de deur staat te wachten als ik arriveer is duidelijk dat het vanavond niet om zomaar een bandje gaat. Het nummer ‘Stranded’ is bijvoorbeeld 24 miljoen keer bekeken op YouTube. Dat is niet mis. 
1 augustus 2022 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart
Gojira live in 013, Tilburg 2022

We beginnen vanavond met het voor mij onbekende Employed To Serve wat over het algemeen uit een metalcore vaatje tapt. Ze beginnen dan ook behoorlijk voortvarend en komen snel uit de startblokken. Zangeres Justine Jones heeft een aardige heftige strot en schreeuwt het dan ook vaak uit, soms schakelt ze over naar cleane stem die ook goed klinkt. De gitarist wil ook wel eens een duit in het zakje doen qua zang maar dat klinkt niet altijd even zuiver.De band grooved lekker en de toon is gezet voor vanavond.

De volgende band ken ik al iets beter Alien Weaponry begint met hun bekende Haka, deze Maori dans is bedoeld om ons welkom te heten en de voorvaderen aan te roepen. Het is gaaf om te zien hoe de band dit mooi laat overlopen in hun eerste nummer ‘Raupatu’. Bassist sinds augustus 2020 Turanga Morgan Edmonds heeft een traditionele gezichtstattoo en gebruikt zijn roots regelmatig door zijn tong uit te steken om alles nog wat kracht bij te zetten. Tijdens de strakke show van de 3 heren met Maori afkomst laten ze horen dat ze allemaal beschikken over een goede stem. Dit optreden is een goed vervolg op de eerste band.

Dan is het letterlijk aftellen tot Gojira begint met hun optreden. Dit gebeurt op een groot, wit doek dat voor het podium is gehangen en we horen daarbij een mooi intro. Als de band begint valt het doek naar beneden en knallen ze er meteen lekker in met ‘Born For One Thing’ en ‘Space Time’. Dit gaat gepaard met mooie animaties die op de achterwand van het podium geprojecteerd worden. De gehele show gebruiken ze verschillende beelden met bijvoorbeeld een walvis tijdens het nummer ‘Flying Whales’. Het geluid is heel goed en de menigte zingt en swingt lekker mee op de vette klanken van de enthousiaste band uit Frankrijk. Er is namelijk veel beweging op het podium en dat is altijd leuk om te zien.

Tijdens een drumsolo van Mario Duplantier gebruikt hij om ons op te zwepen borden waarop geschreven is dat we harder moeten schreeuwen en als het publiek daar gehoor aan geeft heeft hij een bord met “Dat is better”… klein schrijffoutje, maar het is hem vergeven. Bij de laatste nummers komt er weer een doek voor het podium nu zwart maar we kunnen er wel doorheen kijken hier worden mooie licht effecten op vertoont. Als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog een snipperkanon en er worden nog zilverpapierslingers de lucht in geschoten. Ik heb genoten van deze perfecte show en met mij een hoop mensen meer.

De setlist van vanavond:

 1. Born For One Thing
 2. Space Time
 3. Backbone
 4. Stranded
 5. Flying Whales
 6. The Cell
 7. Love / Remembrance
 8. Hold On
 9. Grind
 10. Silvera
 11. Another World
 12. L’Enfant Sauvage
 13. The Chant
 14. The Gift Of Guilt

Toegift:

 1. New Found
 2. Amazonia

Social media