Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Freedom Call – Silver Romance
Steamhammer / SPV
Release datum: 10 mei 2024
“Eigenlijk zou ik deze recensie al compleet neer kunnen zetten met de zin “Silver Romance is een Freedom Call album”, dan weet iedereen die deze band enigszins kent eigenlijk wel genoeg.”
8/10
Jori van de Worp  I 9 mei 2024

Eigenlijk zou ik deze recensie al compleet neer kunnen zetten met de zin “Silver Romance is een Freedom Call album”, dan weet iedereen die deze band enigszins kent eigenlijk wel genoeg. Maarja, daarvoor word ik niet niet betaald, dus laat ik de klus wel serieus oppakken. Een opvallende vijf jaar na het vorige album (wat een record is voor onze Duitse vrinden) ‘M.E.T.A.L.’ is er weer een dertiental nieuwe hymnes vol met vrijheid en blijheid, dit keer in een duister gekleurde maar toch prachtige hoes.

Met een snelle aftikker van de drummer knalt het titelnummer lekker uit de startblokken, en is het nodig om te zeggen dat de band direct herkenbaar is? Met onder andere teksten als “a magic place of power” in het refrein, de herkenbare zang van Chris Bay en de rappe dubbele voetjes van Ramy Ali (ja hij is weer terug!) zijn fans denk ik snel tevreden en krijgen ze ongetwijfeld een grijns van herkenning op het gezicht. Met ‘Symphony Of Avalon’ stelt de band zich nog uitgebreid voor. Goed om eens te weten dat ze komen van een plaatsje “far beyond the sun”, dat stelt Beieren toch weer in een nieuw daglicht. Het ruimte-thema blijft de rest van het album erg hangen en dat geeft dit album toch wel zijn eigen identiteit. ‘Supernova’ is met zijn techno-narratief wel een lichtelijk vreemde eend in de bijt, dit geeft het een Gloryhammer-vibe. ‘Infinity’ is van de “space-nummers” zeker een van de sterkste en neigt wat naar Orden Ogan. Een ander erg sterk stuk is ‘In Quest Of Love’ wat in tegenstelling tot de titel doet vermoeden geen plakkerige ballad is. Het is op dit nummer waar het space-thema lekker geblend wordt met de sound van Freedom Call klassieker ‘Eternity’ We blijven met ‘Blue Giant’ afnemen in tempo en hier staat ook bassist Francesco mooi in de spotlights, maar laten we ook de mooie zangprestatie van Chris hier niet vergeten. Met de leeftijd lijkt zijn steeds dieper te worden en hier neigt hij naar het geluid van klasbak Fabio Lione (Angra, ex-Rhapsody). Een ander opvallend stuk is ‘Big Bang Universe’ wat een toffe opbouw kent. Toch valt het wel op dat Freedom Call bijna dwangmatig de nummers van snel naar traag op het album heeft gezet. Dit zorgt ervoor dat de cd wel gaat inkakken, terwijl de individuele stukken allemaal erg sterk zijn. Gelukkig besluiten we in stijl met ‘Metal Generation’ wat draait om de regel “Freedom Call is back” en om het feit dat de band inmiddels 25 jaren meegaat. Tekstueel komen hier de nodige verwijzingen naar andere Freedom Call krakers voorbij, hoeveel kan jij er tellen?

Silver Romance’ is zonder meer een Freedom Call album conform verwachting, happy metal van enkelen van de meesters van dit ó zo Duitse genre. En toch weet de band hier ook enigszins te verbazen met het overkoepelende space-thema, wat deze plaat toch iets unieks meegeeft. Eén ding wat onontkoombaar duidelijk is, is dat Freedom Call met deze plaat weer heel wat nieuwe munitie heeft voor nieuwe liveshows. Stukken als ‘Silver Romance’, ‘In Quest Of Love’ en bovenal ‘Metal Generation’ gaan het ongetwijfeld goed doen bij de trouwe fanbase. In november zijn de heren op tour als special guest van Rhapsody of Fire en kunnen we ze in Nederland én België met hun nieuwe oeuvre aanschouwen.