Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Floor Jansen – Paragon
ADA Music
Release datum: 24 maart 2023
“Gedurende een tiental, voor het merendeel ingetogen nummers laat Floor nogmaals op niet mis te verstane wijze horen de beste en meest veelzijdige zangeres uit ons kleine kikkerlandje te zijn.”
8/10
Sjak Roks  I 25 mei 2023

In metal kringen was zangeres Floor Jansen natuurlijk al lang bekend vanwege haar meesterlijke vocale bijdragen aan releases van bands zoals After Forever, ReVamp en Nightwish en ze werd dan ook terecht gezien als één van de beste zangeressen binnen de scene. Het grote publiek had echter nog niet echt kennisgemaakt met Floor’s exceptionele vocale kwaliteiten tot aan haar deelname aan het TV-programma “Beste Zangers” in 2019. Hierdoor werd Floor’s populariteit gekatapulteerd en werd ze ook op handen gedragen door de mensen buiten de metalgemeenschap. Dat resulteerde in diverse optredens in en deelnames aan talkshows en een behoorlijk aantal solo-optredens, waarbij ze pop-nummers combineerde met de meest toegankelijke nummers uit haar metal-carrière, die prompt in de TOP-2000 verschenen.

Nu heeft ze ook de stap genomen om een solo-plaat op de markt te brengen, die ongetwijfeld met open armen ontvangen gaat worden. Gedurende een tiental, voor het merendeel ingetogen nummers laat Floor nogmaals op niet mis te verstane wijze horen de beste en meest veelzijdige zangeres uit ons kleine kikkerlandje te zijn. Voor het componeren van het song materiaal heeft ze aangeklopt bij Gordon Groothedde, met wie ze reeds had samengewerkt op ‘After Forever’. ‘Fire’ was het eerste nummer dat hij haar stuurde en dat bleek meteen een schot in de roos te zijn. Meerdere nummers volgden en hebben hun weg gevonden naar dit ‘Paragon’-album. Even een waarschuwing voor alle metalfans: er zijn weining tot geen links of verwijzingen te vinden naar haar eerdere werk bij de drie eerder genoemde metal bands. ‘Paragon’ bevat enkel popliedjes die na een aantal luisterbeurten moeiteloos blijven hangen en die dus een breed publiek zullen aanspreken. ‘Come Full Circle’ komt vanwege de zanglijnen nog het dichts in de buurt bij Floor’s verleden, maar de rest blijft daar echt mijlenver van verwijderd. Luister maar eens naar het ingetogen ‘Hope’, het erg fraaie ‘Storm’, dat voor mij het beste nummer van ‘Paragon’ is, en het gedreven ‘Me Without You’ en je zult begrijpen wat ik bedoel. Uiteraard is de zang van Floor hetgeen waar het allemaal om draait en het song materiaal geeft haar alle gelegenheid om haar vocale capaciteiten te etaleren. Het zal weinig verbazingwekkend zijn dat ze daar uitstekend in slaagt. ‘Paragon’ kan dan ook als een prima solo-debuut gezien worden, waarbij de heavy gitaren niet eens erg gemist worden. Dit album zal dan ook alleen maar een grotere bijdrage leveren aan de nog steeds groeiende populariteit van deze sympathieke zangeres.