Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Floor Jansen en Inge Lamboo in 013 – Tilburg 12 april 2023

“Het behoorlijke gemèleerde publiek met zowel pop- als metal-liefhebbers geniet met volle teugen van het indrukwekkende stemgeluid van mevrouw Jansen.”
Door het succes van haar deelname in de TV-show ‘Beste Zangers’ had Floor Jansen al eerder een aantal solo-optredens gegeven, waarin ze een combinatie van het “beste zangers”-materiaal en een aantal band-nummers ten gehore bracht. Nu ze het solo-album ‘Paragon’ heeft uitgebracht, was het een uitstekend moment om nogmaals langs de Nederlandse concertzalen te gaan om deze plaat te promoten en niet geheel onverwacht waren alle optredens binnen no-time uitverkocht. Arrow Lords Of Metal was aanwezig bij de aftrap van haar solo-toer in 013, Tilburg waar Floor eens te meer bewees met afstand de beste zangeres van Nederland te zijn.
24 april 2023 I Tekst Sjak Roks | fotografie Hans Lievaart

Singer/songwriter Inge Lamboo heeft de eer om de zaal op te warmen voor Floor’s optreden. Deze zangeres en haar band spelen een aantal niet onaardige popsongs, die met name gekenmerkt werden door fraaie refreinen. Inge is zichtbaar nerveus en dat zorgt voor een matig begin van de set. Ik kan me wel voorstellen dat de zenuwen door haar keel gieren, want je staat niet elke dag voor een uitverkocht 013. Gelukkig herpakt ze zich snel en horen we dat ze wel degelijk potentie heeft. De onbekendheid van het publiek met het materiaal van deze zangeres zorgen voor een lauwe respons en een beleefd applaus na afloop van elk nummer is hetgeen waar ze het mee moeten doen. Er is weinig beweging op het podium en de band weet zich zichtbaar geen raad met de enorme hoeveelheid ruimte op het grote podium. Dat zal in de toekomst zeker wel gaan verbeteren naar mate de band meer zal gaan optreden, maar visueel is er niet zoveel te beleven. Met afsluiter ‘Black’ heeft Inge wel een erg goed nummer in huis en als zodanig kun je zeggen dat ze naar een climax toegewerkt hebben. Zoals aangegeven heeft Inge zeker potentie, maar op dit moment is een uitverkochte 013 nog wat te overweldigend om een echt indrukwekkend optreden neer te zetten.

Om klokslag half tien is het dan tijd voor de Nightwish-zangeres en haar solo-band. De setting maakt meteen duidelijk dat alles (terecht) om Floor Jansen draait en de zaal is meteen verkocht op het moment dat het openingsnummer ‘Fire’ ingezet wordt. Het behoorlijke gemèleerde publiek met zowel pop- als metal-liefhebbers geniet met volle teugen van het indrukwekkende stemgeluid van mevrouw Jansen. De nadruk ligt zoals verwacht op haar debuut-album ‘My Paragon’, waarvan alle nummers deze avond de revue passeren. Met name ‘Storm’, het ingetogen ‘Hope’ en het in de toegift gespeelde titelnummer ‘My Paragon’ maken erg veel indruk en laten er geen enkel misverstand over bestaan dat Floor als zangeres tot de absolute top behoort. Ook de Loreen-cover ‘Euphoria’ wordt fantastisch neergezet en behoort tot de hoogtepunten van het optreden. Natuurlijk laat Floor ook de nodige Northward-, After Forever- en Nightwish-nummers horen, maar die zijn allemaal wat ontdaan van de harde gitaren en zijn in een poppy jasje gegoten. Dat wil  niet zeggen dat ze geen impact hebben, want klasse-tracks zoals ‘Energize Me’, ‘Paragon’, ‘Strong’ en ‘Face Your Demons’ doen het ook in een bomvolle 013 erg goed. Verrassend goed is de uit de film ‘Frozen’ afkomstige song ‘Let It Go’, die luidkeels meegezongen wordt door de enthousiaste menigte. Floor heeft het uitermate goed naar haar zin op het podium en praat alle nummers lekker ontspannen aan elkaar middels de nodige anekdotes. Na een anderhalf uur prima muziek en vooral zang wordt de reguliere set afgesloten met ‘Come Full Circle’, waarna een oorverdovend applaus de sympathieke zangeres ten deel valt. Natuurlijk komt Floor nog een keer terug voor ‘My Paragon’ en afsluiter ‘Daydream’, waarna het dan toch echt gedaan is. Gezien het feit dat Nightwish heeft aangekondigd niet meer te gaan toeren voor de in 2024 te verschijnen nieuwe plaat, geeft dat Floor de ruimte om zich live meer te gaan focussen op haar solo-materiaal. Dat zal door vele metal fans jammer gevonden worden, maar gezien het feit dat Floor geen enkele moeite heeft om solo de nodige (grote) zalen erg snel uit te verkopen blijkt er een groot publiek hiervoor te zijn. Getuige hetgeen we op deze avond te horen en te zien hebben gekregen is dat niet meer dan terecht!

Setlist:

 1. Fire
 2. Storm In A Glass
 3. Invincible
 4. Euphoria
 5. Armoured Wings
 6. Bridle Passion
 7. While Love Died
 8. Energize Me
 9. Paragon
 10. Storm
 11. Hope
 12. Our Decades In The Sun
 13. Strong
 14. Me Without You
 15. The Calm
 16. Face Your Demons
 17. Let It Go
 18. Come Full Cirle

Toegift:

 1. My Paragon

Daydream

Social media