Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Fleddy Melculy ontvangt gouden plaat voor debuutalbum 'Helgië'

Kondigt nieuwe EP en tour aan

22-09-2023

Goed nieuws uit het kamp van de Belgische metalband Fleddy Melculy: van debuutalbum ‘Helgië’ uit 2016 werd in België onlangs het tienduizendste exemplaar verkocht – een gouden plaat dus. Tijdens een recente uitzending van podcast ‘Zware Klap’ op het Belgische radiostation Studio Brussel werd Fleddy-frontman Jeroen Camerlynck door de presentatoren als verrassing op de hoogte gebracht van dit heugelijke feit, waarna hij een Gouden Award in ontvangst nam.

Camerlynck (op de foto hierboven): “Dit is natuurlijk de max! Ik wist wel dat we van ons debuutalbum een flink pak hadden verkocht maar niet dat het er zóveel zouden zijn. Fleddy goes gold dus, wauw! Onze dank gaat uit naar iedereen die aan ‘Helgië’ heeft meegewerkt en vooral aan eenieder die het album in huis haalde. En natuurlijk grote dank aan platenfirma Sony Music die al bijna een decennium in ons gelooft en kei- en keihard voor ons heeft gewerkt, met een gouden plaat als prachtig resultaat.

Méér nieuws uit het Fleddy-kamp! Eerder dit jaar bracht deze Belgische metalsensatie zijn nieuwe (4e) studio-album ‘Antichlist’ uit, die overigens doodleuk op #1 binnenkwam in de Belgische Ultratop album chart. De vijf antichlistenen deinsden er niet voor terug om met de albumtrack ‘Korrel Zout’ een heuse hiphop song uit te brengen waarop frontman Jeroen (zelf groot fan van hiphop) zeer verdienstelijk als rapper te horen is.

Jeroen: “Ik ben niet alleen met metal en hardcore opgegroeid maar ook met oldschool hiphop van bijvoorbeeld De La SoulBeastie Boys (de beste band ter wereld!), NWA en Public Enemy. Dus vonden we het collectief als band tijd om eindelijk eens een oldschool ‘Judgement Night’-achtige song op te nemen: een hiphop song met metal elementen. Dat werd ‘Korrel Zout’ (featuring DMC-wereldkampioen DJ Swordz) en die kwam terecht op ons meest recente album ‘Antichlist’ dat afgelopen maart uitkwam. We hebben daar drie remixen van gemaakt – waaronder een instrumentale versie en een radio-edit – die we nu uitbrengen als mini-EP, inclusief een nieuw geremixte single met bijgaande video die door Monsta werd geregisseerd. ‘Korrel Zout’ is een soort van ‘Ik Ben Kwaad’ part 2, en gaat net als spoken word ‘Behang’ over haat. Om precies te zijn: FUCK haat!

Fleddy Melculy is een gevestigde waarde geworden in de Benelux, een goed geoliede machine die podium na podium inpalmt met zijn verbluffende Vlaamstalige songteksten en jaloersmakend retestrakke shows die staan als een huis. Op ‘Antichlist’, de meest diverse Fleddy-plaat tot nu toe, gaat het vijftal een nog bredere muzikale richting uit en grijpt naar een klassieke 90’s sound met een modern kantje. Veertien nummers met impact, zowel live als op plaat.

FLEDDY MELCULY SHOWS 202323.09.23: Legends Live XL – Okegem (BE)30.09.23: Mezz – Breda (NL)01.10.23: Patronaat – Haarlem (NL)13.10.23: Fluor – Amersfoort (NL)21.10.23: Paard – Den Haag (NL)01.12.23: Cactus club – Brugge (BE)08.12.23: De Posthoorn – Hamont (BE)10.12.23: Grenswerk – Venlo (NL)22.12.23: Bilding sessions – Bilzen (BE)

fotocredit-Karel-Duerinckx

Social media