Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Final Conflict – The Rise Of The Artisan
Gaolhouse Records
Release datum: 29 januari 2020
“Dat gezegd hebbende is ‘Rise Of The Artisan’ gewoon een prima album waar de meeste neo progressieve rock fans wel wat mee kunnen.”
7.5/10
Leon Vonk I 24 april 2020

Final Conflict is een Engelse band die al sinds 1985 neo progressieve rock muziek maakt en zich duidelijk heeft laten inspireren door Marillion. Hoewel ze inmiddels dus 35 jaar lang muziek maken, en in die tijd acht albums hebben uitgebracht, wisten de mannen nooit echt door te breken. Acht jaar geleden kwam het meest recente album ‘Return Of The Artisan’ uit, het eerste conceptalbum van de band. Het verhaal van de ‘artisan’ werd begin dit jaar voortgezet op het nieuwe album ‘Rise Of The Artisan’.

De naam Final Conflict heb ik nog niet eerder voorbij zien komen en na het luisteren van dit album verrast me dat wel een beetje. Hoewel neo progressieve rock wel echt een niche is, zijn zelfs bands als Arena of Pendragon, die met alle respect toch echt geen hele grote namen zijn, zeker niet onbekend. De muziek die Final Conflict op ‘Rise Of The Artisan’ laat horen is best wel goed. Oké, de muziek is niet zo onderscheidend als de eerdergenoemde bands maar de liedjes zitten goed in elkaar en weet de luisteraar te boeien. Ook instrumentaal staat het als een huis, je hoort duidelijk dat de mannen weten wat ze doen. Hoewel het technisch gezien niet per se indrukwekkend is spelen de heren smaakvolle partijen met sterke melodieën. Ook vocaal gezien is klinkt het goed, grondleggers Brian Donkin en Andy Lawton delen de verantwoordelijkheden en hebben stemmen die goed bij elkaar passen. Hoewel ze beiden technisch niet fantastisch zijn is dat geen moment storend. Ook de mix is in principe goed, hoewel ik wel een voorkeur zou hebben voor een modernere mix die niet klinkt alsof het album in de vorige eeuw was opgenomen.

Dus waarom is Final Conflict een relatief kleine naam in het genre? Zoals eerder gezegd is de band niet onderscheidend ten opzichte van andere bands binnen deze scene, daarnaast haalt ook de muziek zelf nét niet het niveau van de bekendere bands in deze niche. Hoewel het niet veel scheelt. Na verloop van tijd beginnen de liedjes dan ook iets te veel op elkaar te lijken en begint de muziek wat te vervelen. Dat gezegd hebbende is ‘Rise Of The Artisan’ gewoon een prima album waar de meeste progressieve rock fans wel wat mee kunnen. Ik zou het hen dan ook zeker aanraden om een keer te beluisteren.