Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jordan Holland: “Wiet is het allerbeste dat bestaat voor de mensheid, behalve seks, pizza en Tony Iommi.”

Weed Demon. Het rolt niet alleen lekker van de tong, het ligt ook bijzonder lekker in het gehoor. Zeker hun nieuwste album ‘Crater Maker’, waar ik als muziek bewonderaar echt bijzonder van genoten heb. De massieve nummers die deze band in elkaar heeft gezet brengen verwondering en beeldkracht naar de geest van de luisteraar en het was dan ook niet meer dan gewoon om hen te onderwerpen aan een interview. Zanger, bassist en oprichter Jordan Holland toonde zich bereid onze vragen te beantwoorden. En inderdaad, er is geen grond om wiet nog langer illegaal te houden!
Bart Meijer Ι 23 april 2020

Een goedendag heren, hoe gaat het u vandaag?
Verdomde klaar met het binnen zitten, dat is hoe! Behalve dat voel ik me erg goed. Niemand in de band heeft Covid-19, dat is zeker een pluspunt.

‘Crater Maker’ is een enorm massieve plaat geworden. Was het makkelijk om het te schrijven of niet?
Het proces om dit album te schrijven was erg organisch. We hebben helemaal niks geforceerd terwijl we de nummers bedachten. Dat is ook waarom er verschillende stijlen doom, stoner en sludge op het album staan, net als op onze vorige release ‘Astrological Passages’. We willen niet gewoon maar een stoner/doom of gewoon maar een sludge band zijn. Dit album moest goed gebalanceerd voelen. Het was niet moeilijk om te schrijven, het duurde gewoon even.

‘Wat mij als bijzonder gaaf opvalt is dat titels als ‘Sporelord’ en ‘Crater Maker’ perfect passen bij de muziek. Als enorme, interplanetaire wezens die zijn gekomen om de mensheid weg te vagen. Hoe match je die titels met de muziek?
Ik bedenk de teksten nooit totdat de muziek is opgenomen. Een nummer kan behoorlijk veranderen van het moment dat het is geschreven tot het opgenomen is. Het wekt niet altijd dezelfde gevoelens meer op nadat ik het gehoord heb. Meestal bedenk ik een goede titel voor een song en schrijf dat dan op om er later op terug te komen. Soms gebeurt dat als ik boodschappen doe, of met de hond wandel, of terwijl ik aan het schijten ben! Hahaha. Op de meest willekeurige momenten komen de ideeën. Dat is deels wat ik bedoel als ik zeg dat het proces erg organisch is. Ik ben er achter dat het het beste is als ik mezelf niet forceer om creatief te zijn, want dat maakt de oprechtheid wat goedkoper.

De voorkant van het album ziet er geweldig uit. Het doet me denken aan de meer dodelijke wezens uit mijn Dungeons & Dragons Monsterboek. Hoe ontstaat een voorkant als deze?
Ik vind het fucking fantastisch dat je D&D speelt. Ik en onze gitarist Andy spelen beide ook. We waren middenin een campaign voordat het Corona virus dat verdorie verstierde! Wat het artwork betreft: ik geef de tekenaar een algemeen idee van hoe ik het hebben wil en laat hem dan zijn gang gaan. Hoe minder ik me er mee bemoei, hoe beter het eindresultaat. Ik ben echt uren bezig om dingen te bekijken voor ik besluit wie ik wil dat de tekening maakt. Je moet de kunstenaar volledig kunnen vertrouwen, dus het is belangrijk dat je je research doet.

Ik weet niet of jullie D&D spelen, maar zo ja, wat voor speciale krachten zou de Crater Maker hebben?
Zie mijn vorige antwoord, haha. Crater Maker komt zeker uit een andere dimensie. Hij kent niks anders dan totale vernietiging en zijn gedragscode zou zonder meer Chaotic Evil zijn. “Ik kom uit de krochten van de hel, de scheidsrechter van de uiterste dimensies. Herder van Verwoesting. Geleider van Openbaringen.” Ik denk dat het duidelijk is dat fantasy, folklore en mystiek allemaal bronnen van inspiratie waren toen ik de teksten voor dit album schreef.

Jullie nummers zijn allemaal vrij lang en ‘Elder Tree Pyre’ valt dan ook op. Wat is het verhaal hier achter?
We bedachten ons dat we voor dit album een paar kortere tracks wilden schrijven, maar halverwege realiseerden we ons dat we nog steeds erg lange nummers aan het maken waren. Het is voor ons gewoon heel natuurlijk om een riff te schrijven en dan door en doorgaan. Voordat we het doorhebben is een song dan bijna tien minuten lang! Dat we ‘Elder Tree’ korter maakten was heel bewust. Op de radio spelen ze geen epische, lange doom metal bangers. We hadden een single nodig, kort maar krachtig.

Tussen ‘Atmospheric Drag’ en het einde van ‘Sporelord’ in klinkt het album als één of andere diabolische onderbreking van een anderwijs doorgaanse radioshow. Het geeft de muziek een hoop meer smaak. Hoeveel wordt er gedacht aan de “layout” van een album?
We wisten vanaf het begin al dat we dit album wilden beginnen met dezelfde riff als waar we ‘Astrological Passages’ mee eindigden – luister maar naar ‘Jettisoned’. Het is zo’n coole riff en ‘Crater Maker’ is op een bepaalde manier een voortgang van het verhaal van ‘Astrological Passages’. Atmospheric drag is de naam die wordt gegeven aan als een object de atmosfeer van een planeet inkomt. Het object was jettisoned (overboord gegooid) uit het vorige album en komt nu met ‘Crater Maker’ de atmosfeer van een nieuwe wereld in. We wisten dat mensen verrast zouden zijn door twee instrumentale tracks, back-to-back, op deze plaat, maar als je luistert hoor je dat ze in elkaar over vloeien. Het einde van ‘Sporelord’ echter ontstond gewoon toen we aan het jammer waren op die laatste riff en het per ongeluk een soort van reggea stuk werd. We waren heel lollig en zo high als een vlieger, dus we besloten dat gewoon op te nemen. Dit genre neemt zichzelf erg serieus, maar wij doen dat niet echt. Check onze bandnaam maar!

Wiet, bier of straight edge?
Ja, ja en nee, want we scheren ons niet graag. Heb je nog wat paddenstoelen?!

Over wiet gesproken, in jullie bio staat dat dit maar een klein deel is van Weed Demon. En wij geloven dat. Volgens het internet is het illegaal om in Ohio wiet te gebruiken.
Een aantal van ons zijn urban pharmacists, dus op elk gegeven moment hebben één of twee van ons wel wat in ons bezit. Hopelijk besluit Ohio het in de komende twee jaar legaal te maken voor recreatief gebruik. Tot die tijd moeten we gewoon vindingrijk zijn.

Hier is dan de politieke vraag: wat is jullie mening over de huidige marihuana wetgeving?
L-E-G-A-L-I-S-E-E-R H-E-T!! Wiet is het allerbeste dat bestaat voor de mensheid, behalve seks, pizza en Tony Iommi. De oorlog tegen wiet is een verspilling van tijd, geld en bronnen. Amerika komt elke dag dichterbij legalisatie. Maar ja, de shitheads in Washington moeten zich eerst beramen over hoe ze hier maximaal rendement uit kunnen halen. We zouden onze energie moeten richten op het bevechten van de echte vijand: Nickleback!

Een andere interessante vraag over Weed Demon is de positie van drummer. “Big Nick” Carter is de derde, na Jeremy Humes en Chris Windle. Is die positie vervloekt?
Drummers zijn een wispelturig soort, joh. En de juiste drummer kan het geluid van een band compleet veranderen. Chris is een fantastische drummer en zijn stijl paste perfect bij ‘Astrological Passages’, maar zijn hart zat er gewoon niet in. Zijn muzikale passie lag elders en wij wisten dat. Geweldige gast, geweldige muzikant. We zijn blij dat we hem voor dat hoofdstuk van Weed Demon hadden. Big Nick betekende een enorme verandering voor ons. Hij is trouw, enorm getalenteerd en hij houdt van wiet. Wat hadden we nog meer kunnen vragen? Hij is eigenlijk een punk drummer en dat maakt zijn bijdrage op ‘Crater Maker’ nog unieker. We hopen dat hij blijft hangen en de vloek doorbreekt, zeg maar.

Dit is een opmerkelijke tijd, allerminst gezegd. Ik vraag me af hoe de huidige crisis effect heeft op het muziek-maken.
We houden ons allemaal aan de RIVM richtlijnen en de sociale onthouding. Ons album-release party en de tour zijn beide geannuleerd hierdoor dus we hebben niet echt hoeven samenkomen om te oefenen de afgelopen weken. Het is best moeilijk. Het oefenen is een behoorlijke outlet voor ons en we missen elkaar erg. Het is nog te vroeg om na te denken over nieuw materiaal, misschien als mensen klaar zijn met de Crater Maker mania!

Dankjulliewel voor het beantwoorden van onze vragen, en voor een geweldig album! Als je nog iets wilt toevoegen…
Bedankt dat je research hebt gedaan voor dit interview. Ik heb er echt een schijthekel aan als blogs, zines, metal sites etc. gewoon dezelfde saaie vragen sturen die ze naar iedereen sturen. Ik vind het alleen leuk om de interviews te doen die echt specifiek naar ons gericht zijn, dus dankjewel dat je je verdiept hebt in ons en onze nieuwe plaat!

Weed Demon is for the people.
Stay heavy, stay hazy.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.