Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fimbulvet – Portale
Trollzorn Records/ Einheit Produktionen 
Release datum: 28 april 2023
“Het gebruik van de Duitse taal in de teksten maakt het nog robuuster en stoerder dan het al is en bijgevolg is ‘Portale’ een heerlijk pagan metal album dat we iedere fan van het genre kunnen aanraden”
8.8/10
Vera Matthijssens I 19 mei 2023

Voor deze release begeven we ons wederom naar de uitgestrekte wouden van Thuringen in Duitsland. Dat gebied schonk ons al menige uitstekende pagan metal schijf en ook ‘Portale’ van Fimbulvet is daar een mooi voorbeeld van. Fimbulvet is het muzikale vehikel van Stephan Gauger die we kennen van Surturs Lohe en (vroeger) Menhir. Allemaal bands die staan voor een ravissante mix van pagan, folk en black metal. Fimbulvet maakt zich sterk met ruwe zang en waardige klare gezangen. Dat wordt in elke song afgewisseld. Bovendien zijn de fundamenten van zwartgeblakerde furie nog te horen, maar zalft men met prachtige semi-akoestische passages in de nummers. Invloeden van klassieke heavy metal (heel wat fraaie solo’s) en thrash metal (de strakheid) zorgen voor de persoonlijke insteek.

Het is een tijdje stil geweest rond Fimbulvet, want het laatste deel van de Frostbrand sage kwam uit in 2014 als we de ‘Heidenherz’ compilatie niet meetellen. Heidenherz is trouwens het pseudoniem dat Stephan in o.a. Surturs Lohe gebruikt. Dit nieuwe en vijfde studioalbum telt tien sterke composities die dan ook nog opgenomen, gemixt en gemastered werden door Markus Stock (Schwadorf van Empyrium en The Vision Bleak), zodat dit ook qua productie om duimen en vingers af te likken is. Het gebruik van de Duitse taal in de teksten maakt het nog robuuster en stoerder dan het al is en bijgevolg is ‘Portale’ een heerlijk pagan metal album dat we iedere fan van het genre kunnen aanraden.