Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Everdawn – Cleopatra
Sensory
Release datum: 05 februari 2021
“Al met al is ‘Cleopatra’ zeker geen slecht album, de muziek die de band maakt is niet heel origineel maar het klinkt wel leuk.”
7/10
Leon Vonk I 28 januari 2021

Everdawn is een female fronted symfonische metal band die in 2014 werd gevormd onder de naam Midnight Eternal. Toen twee jaar later de line-up op de schop ging, en onder andere bassist Mike LePond (Symphony X) bij de band kwam, werd de naam omgedoopt naar Everdawn en kwam het zelf getitelde debuutalbum daarna snel uit. Drie jaar later werden de eerste stappen gezet richting het tweede album, na de komst van zangeres Alina Gavrilenko. Versterkt met gastzanger Thomas Vikström (Therion) en producer Dan Swanö (Opeth, Katatonia) werd het conceptalbum ‘Cleopatra’ opgenomen, die begin februari in de schappen ligt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik vaak geen fan ben van bands die zelf de term ‘female fronted’ gebruiken, maar dat komt eigenlijk allen omdat ik vind dat die bands vaak net iets te veel op Nightwish willen lijken. Dat is lang niet altijd zo, toch bewijst Everdawn niet het tegendeel. Sterker nog, fans van Nightwish ten tijden van Tarja Turunen zullen de band waarschijnlijk te gek vinden. De muziek lijkt daar in ieder geval wel erg op, wat eigenlijk vooral wordt versterkt door de opera-achtige zang van Alina Gavrilenko, die mij wel wat aan Turunen doet denken. Dat betekent gelukkig niet dat de band slecht is. integendeel, het is een van de betere bands in dit specifieke genre die ik in tijden heb gehoord. De composities zijn zeer toegankelijk en klinken heel aardig, instrumentaal wordt er precies gedaan wat je hoopt te horen en Gavrilenko kan heel aardig zingen. Daarnaast mag de band ook gelukkig zijn met een uitstekende mix en master van Dan Swanö, die de muziek echt naar een hoger niveau weet te tillen.

Al met al is ‘Cleopatra’ zeker geen slecht album, de muziek die de band maakt is niet heel origineel maar het klinkt wel leuk. Toch kan ik er zelf niet heel warm van worden, daarvoor mis ik iets bijzonders. Ik denk dat het simpelweg aankomt op smaak, als je van het genre houd dan is Everdawn wel een aanrader. Als je geen echte liefhebber bent, maar bijvoorbeeld Nightwish wel goed vind, dan biedt de band eigenlijk weinig toegevoegde waarde. Maar anderzijds, je weet maar nooit, dus zet het album een keer op. Leuk maar niet bijzonder.