Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ereb Altor – Vargtimman 
Hammerheart Records 
Release datum: 14 januari 2022
“Wanneer ‘Heimdals Horn’ als uitgewerkte, meeslepende epiloog van dit album weerklinkt, is het duidelijk dat Ereb Altor nog steeds groeit en beter wordt”
9.3/10
Vera Matthijssens I 11 januari 2022

Ereb Altor werd opgericht door leden van de Zweedse doom metal band Isole als eerbetoon aan Bathory en diens opperhoofd Quorthon. En nog steeds houden ze deze heidense vlam brandende in voortreffelijke eigen songs. Eerder dit jaar konden we de EP ‘Eldens Boning’ al verorberen als voorgerecht, nu volgt de hoofddis van dezelfde studiosessies in de vorm van ‘Vargtimman’ (vrij vertaald: het uur voor de dood intreedt of het uur voor dageraad).

Duisternis alom, maar ook strijdvaardigheid, want de epische pagan metal van krijgers Mats en Ragnar is tenslotte een amalgaam van black metal met kalmere passages waarin de loepzuivere cleane zang van de heren kippenvel verwekt. Meer en meer gebeurt dit in de moedertaal, maar het is vooral de melancholieke ondertoon die elke song nog meer elan geeft. Het mediumtempo ‘Alvablot’ is daar een mooi voorbeeld van met enkel serene zang. Het snelle, wild rockende ‘Rise Of The Destroyer’ pookt het vreugdevuur op, terwijl eminent gitaarwerk (en sporadische keyboards) steeds op melodieuze wijze verweven worden in de muziek.

Een mysterieuze sfeer met duistere verteller heerst in ‘Den Dighra Döden’, één van de meest beklijvende songs op dit album. De singles ‘Vargtimman’ en ‘Fenris’ bevatten de juiste hoeveelheid aanstekelijkheid om elke pagan metal fan te behagen en wanneer ‘Heimdals Horn’ als uitgewerkte, meeslepende epiloog van dit album weerklinkt, is het duidelijk dat Ereb Altor nog steeds groeit en beter wordt. Tip: de deluxe 2CD editie bevat ook de EP ‘Eldens Boning’, zodat die eindelijk op cd verkrijgbaar is.