Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ereb Altor – Järtecken
Hammerheart Records
Release datum: 20 september 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 08 september 2019
“Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van alles wat er na Bathory aan viking metal uitgebracht is, maar ik moet zeggen dat ik ‘Järtecken’ toch zeer snel in mijn hart gesloten heb.”
9/10

Altijd fijn wanneer het artwork van voormalig Grotesque gitarist Kristian ‘Necrolord’ Wåhlin de cover van een metal album siert. Voor degene die hem niet kent, de beste man was verantwoordelijk voor onder andere cover artwork voor iconische albums als Emperor’s ‘In The Nightside Eclipse’, At The Gates’ ‘Slaughter of the Soul’, Dissection’s ‘Storm of the Light’s Bane’ en Bathory’s ‘Blood on Ice’. Ik denk dat de mannen van Ereb Altor dan ook supertrots zijn op de cover van hun achtste album ‘Järtecken’ dat op 20 september via Hammerheart Records uitkomt. Ook deze albumhoes komt namelijk uit handen van Kristian Wåhlin en past werkelijk perfect bij de heidense viking metal van Ereb Altor, die nog altijd zeer doorspekt is van Bathory invloeden.

Op ‘Järtecken’ weet de band rondom gitarist / zanger Mats en bassist / zanger Ragnar hun stijl te perfectioneren met nog meer epische heavy metal riffs, herkenbare melodieën en sterke heldere samenzang, afgewisseld met agressieve, haast punkachtige black metal stukken, voorzien van rauwe zanglijnen. Ereb Altor weet epische viking metal met rauwe black metal perfect te combineren tot één coherent geheel. Zo is het acht minuten durende ‘Queen of all Seas’ een knap staaltje atmosferische metal, waarna even later met ‘Prepare for War’ weer alle registers open worden getrokken om zo rauw mogelijk uit de hoek te komen, om vervolgens met ‘With Fire In My Heart…’ weer een ode aan Quorthon en Bathory te leveren. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van alles wat er na Bathory aan viking metal uitgebracht is, maar ik moet zeggen dat ik ‘Järtecken’ toch zeer snel in mijn hart gesloten heb. Dat ligt niet alleen aan de perfecte mix van black, viking en folk metal, maar zeer zeker ook aan de kwalitatief hoogstaande composities en het uitstekende geluid van de productie. Verplichte kost voor fans van het genre!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.